07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Telefonu Darbeci Yaver Bağlamış
Telefonu Darbeci Yaver Bağlamış

Telefonu Darbeci Yaver Bağlamış

15 temmuz gecesi MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, Marmaris’te bulunan Tayyip Erdoğan’ın korumasını aradığı görüşmesinde telefonu Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın FETÖ’cü yaveri Levent Türkkan bağlamış.

Telefonu Darbeci Yaver Bağlamış

15 temmuz gecesi MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, Marmaris’te bulunan Tayyip Erdoğan’ın korumasını aradığı görüşmesinde telefonu Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın FETÖ’cü yaveri Levent Türkkan’ın bağladığı ortaya çıktı.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın 15 Temmuz günü AKP genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın korumasıyla yaptığı telefon görüşmesine ilişkin önemli bir detayı yazdı. Selvi, “O gece MİT’te yaşananlar” başlıklı yazısında “15 Temmuz gününe dönüp, objektiflerimizi MİT’e çevirdiğimizde yaşananlar şöyle” diyerek şunları kaleme aldı:

“- Binbaşı O.K. saat 14.45’te MİT’e gelerek ihbarda bulunuyor.

– İhbarı ciddiye alan MİT Müsteşarı saat 16.20’de kriptolu telefondan Genelkurmay 2. Başkanı Org. Yaşar Güler’i arayıp ihbar hakkında bilgi veriyor.

– 16.30’da MİT Müsteşar Yardımcısı Genelkurmay’a giderek, Genelkurmay 2. Başkanı Güler’e darbe planı hakkında bilgi veriyor.

– 16.40’da Genelkurmay Başkanı kriptolu hattan arayarak Güler’in kendisini bilgilendirdiğini, iddiayı araştırdıklarını söylüyor.

– 18.00 MİT Müsteşarı Genelkurmay’a gidiyor. Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı, Genelkurmay 2. Başkanı ve MİT Müsteşarı alınacak tedbirleri görüşmeye başlıyor. Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı ve Ankara Garnizon Komutanı’nı ihbarın merkezi olan Kara Havacılık Komutanlığı’na gönderiyor.

Bu arada MİT Müsteşarı Fidan, Genelkurmay Başkanı Akar’a, ‘Bu daha büyük bir planının parçası olabilir mi?’diye soruyor.

18.30- Genelkurmay Başkanı, TSK’ya hava sahasının uçuşlara kapatıldığını, uçak ve helikopter hareketliliğinin yasaklandığı ve Kara Birliklerinin hareketliliğinin yasaklandığı talimatını geçiyor.”

“Telefonu darbeci yaver Levent Türkkan bağladı”

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın korumasıyla Genelkurmay’da yaptığı görüşmenin ayrıntısını Abdulkadir Selvi şöyle anlattı:

“Hakan Fidan bu arada ‘Cumhurbaşkanı’nı bilgilendirmem lazım’ diyor. Ancak Genelkurmay karargâhına girerken her zaman olduğu gibi cep telefonlarını aracında bıraktığı için, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, telefonun bağlanması için talimat veriyor. Telefonu darbeci yaver Levent Türkkan çeviriyor. Fidan, Cumhurbaşkanı’nın koruma müdürü Muhsin Köse ile bilinen o konuşmayı yapıyor. Muhsin Köse, kendisinin Levent Türkkan’a ait telefondan aranması nedeniyle dikkatli konuşuyor. Demek ki bir güven sorunu yaşanıyor.

MİT Müsteşarı saat 20.20’ye kadar Genelkurmay’da kaldıktan sonra ayrılıyor.

Bu arada Genelkurmay Başkanı’nın Genelkurmay’a gelmesi üzerine darbenin sızdığı yönünde paniğe kapılan FETÖ’cüler, darbeyi gece 03.00’ten 21.00’e çekiyor. Cumhurbaşkanı ve halkın ayakta olması nedeniyle, bu 6 saat darbecilerin başarısız olmasındaki ilk adım oluyor.”

Fidan’la Başbakan ne görüştü?

Abdulkadir Selvi “Bir de MİT Müsteşarı’nın Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile görüşmesi konusu var” diyerek bu konuyu da şöyle aktardı:

“Başbakan, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bilâ’ya, 22.40’ta konuştuğunu belirterek ‘Müsteşar bana herhangi bir olay yok dedi’ demişti.

‘Darbeye Geçit Yok’ kitabını hazırlarken MİT Müsteşarı’nın saat 22.20’de Başbakan’la, 22.27’de ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğü bilgisine ulaşmıştım. Her iki görüşmede de Fidan, MİT’e gelen ihbardan ve Genelkurmay’a giderek aldıkları önlemlerden söz ediyor. Görüşmenin sonunda Başbakan sitem ediyor ama Cumhurbaşkanı ile konuşulanları bilemiyorum. O geceye ilişkin olarak MGK Genel Sekreterliği titiz bir çalışma yaptırdı. Görüşme saatleri konusundaki ihtilaf HTS kayıtları ve MGK kayıtları üzerinden giderilebilir.

O gece MİT’in mücadelesi darbenin başarısız olmasında etkili oluyor. MİT Basın Danışmanı Nuh Yılmaz’ın TV’lere bağlanıp, ‘Darbe püskürtüldü’ açıklaması ise 15 Temmuz’un kırılma noktalarından birini oluşturuyor.”