07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Bu Sefer Durum Ciddi… Merkel Veto Kararını Bildirdi
Bu Sefer Durum Ciddi… Merkel Veto Kararını Bildirdi

Bu Sefer Durum Ciddi… Merkel Veto Kararını Bildirdi

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, çarşamba günü AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’le Berlin’de iş yemeğinde biraraya geldi. Merkel, AB Komisyonu Juncker’e Türkiye’yle AB arasında ticaret hacmini genişletmeyi öngören Gümrük Birliği’nin güncellenmesine karşı Almanya’nın vetosunu iletti. Başbakan Merkel, Juncker ile görüşmesinden bir gün önce Berlin’deki yaz basın toplantısında Almanya’nın Gümrük Birliği’nin güncellenmesini veto edeceğini duyurmuştu.

Bu Sefer Durum Ciddi… Merkel Veto Kararını Bildirdi

Hürriyet’ten Celal Özcan’ın haberine göre basın toplantısında “Alman hükümeti olarak mevcut koşullar altında önümüzdeki aylar içinde Gümrük Birliği müzakereleri için yetki vermeyeceğiz” diyen Merkel, bunu AB Komisyonu Başkanı’na Berlin ziyaretinde ileteceğini belirtmişti. Merkel’in Juncker’le kapalı kapılar ardında yaptığı görüşmede, Almanya’nın vetosuyla ilgili bilgi verdiği öğrenildi.

Türkiye gümrük birliğinin genişletilmesini istiyor

AB Komisyonu geçen yıl sonunda üye ülkelerden Türkiye’yle 1996 yılından beri mevcut Gümrük Birliği’ni genişletme müzakerelerine yetki vermelerini istedi. Gümrük Birliği’nin genişletilmesiyle tarım ürünleri, kömür ve çelik ürünlerinin gümrükten muaf tutularak, ticaret hacminin artırılması öngörülüyor. Mevcut Gümrük Birliği sözleşmesi en başta sanayi ürünleri ve işlenmiş tarım ürünlerinin serbest dolaşımını kapsıyor. Geleneksel tarım ürünleri ve hizmet sektörü ise kapsam dışında. AB Komisyonu Türkiye ile Gümrük Birliği’nin genişletilmesinin iki tarafa da önemli ekonomik yararlar sağlayacağı görüşünde. Gümrük Birliği’nin genişletilmesini ise en başta ticaretinin yüzde 40’ını AB’yle yapan Türkiye istiyor.

Erdoğan’ın açıklamaları ipleri koparma noktasına getirmişti

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Almanya’nın Gümrük Birliği tehditlerine ilişkin “Türkiye’nin tansiyon düşürme noktasında herhangi bir sorumluluğu yoktur. Eğer bu konuda sorumluluk aranıyorsa bunun baş sorumlusu Almanya’nın ta kendisidir. Almanya şu ana kadar kendi iç siyasi çekişmelerini sürekli olarak Türkiye ile ve diğer bazı Avrupa ülkelerini de yanına almak suretiyle bu sürece taşımıştır. Almanya, Avrupa Birliği müktesebatına uymayan bir ülke konumuna düşmüştür” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan’ın Almanya’daki Türk seçmenlere çağrıda bulunarak, Hristiyan Demokratlar, SPD ve Yeşilleri desteklememe konusundaki açıklamaları Almanya ile olan tansiyonu yükseltmişti.