07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Rus Gazetesinden Çok Tartışılacak İddia
Rus Gazetesinden Çok Tartışılacak İddia

Rus Gazetesinden Çok Tartışılacak İddia

Rusya gazetesi Vedomosti, Rus savaş uçaklarının Türk birliğini bombaladığı, üç Türk askerinin şehit olduğu kazayla ilgili yeni bir iddia ortaya attı. İddia, El Bab’ı ele geçirmek için aynı anda hücum eden birbirine rakip Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile Suriye rejimi güçlerinin çatışmaya girdiği ve bu sırada yaşanan koordinasyon sapması sonucu Türk birliğinin bombalandığı yönünde.

Turkrus.com sitesinin haberine göre ; TSK ve ÖSO’nun ortak El Bab kuşatması sürerken, 8 Şubat’ta Suriye Ordusuna bağlı “Kaplan Birliği”nin de El Bab’ı güneyden kuşattığı bildirilmişti. Aynı anda hem TSK ve ÖSO hem de Suriye Ordusu El Bab’ın kent merkezine doğru ilerlemesi, analistler tarafından “El Bab’ı kim alacak ve iki taraf karşı karşıya geldiğinde neler yaşanacak sorularına cevap vermek zor, her şey olabilir” diyordu.

Gazetenin operasyonu izleyen Rusya Savunma Bakanlığı kaynağına dayanarak verdiği haberdeki iddialar korkulanın başa geldiğine işaret ediyor. Buna göre olay şöyle gelişti:

9 Şubat sabahı Suriye’de devam eden Fırat Kalkanı harekatı kapsamında Türk ordusunun desteğinde El Bab kentine ilerlemeye çalışan Özgür Suriye Ordusu güçleri, bölgedeki M4 karayolunun doğusunda bir saldırı başlattı. El Hus köyü yakınındaki bu bölgede Suriye ordusuna bağlı birliklere ateş edilince çatışma çıktı. M4 karayolunun Türkiye-Rusya anlaşmasına göre ÖSO ile Esad ordusu arasında “sınır bölgesi” olduğu, ilk geç geçilmesi sonucu çatışma çıktığı yorumuı yapılıyor.

Rus kaynakları, ÖSO saldırısında Suriye birliklerinin can kaybı verdiği, bazı askerlerin rehin alındığı, bir zırhlı aracı tahrip olduğu bilgisini veriyor. Esad birliklerini bu saldırının IŞİD güçlerince yapıldığını düşünerek Rus makamlarına acil bilgi verdiği, bunun üzerine IŞİD’i hedef alan hava operasyonu başlatıldığı, bu sırada söskonusu El Hus köyüne ÖSO askerlerinin yanı sıra Türk askerlerinin de girdiği ve bu beklenmeyen kaosta savaş uçaklarının açtığı ateşin Türk askerlerini de vurduğu iddiası ortaya atılmış oldu.

Vedomosti’ye konulan kaynak, benzer bir olay olmaması için Türkiye-Rusya arasında daha sıkjı koordinasyon kararı alındığını söyledi.

Bu açıklama, Türkiye destekli ÖSO ilke Esad birliklerinin aynı anda El Bab’ı ele geçirme çabalarının daha vahim sonuçlar doğurabileceği kaygısını körükledi.