07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Kuş Cenneti’ne Termik Santral Tehdidi
Kuş Cenneti’ne Termik Santral Tehdidi

Kuş Cenneti’ne Termik Santral Tehdidi

CHP Ankara milletvekili Nihat Yeşil, Çayırhan B termik santrali özelleştirmesi ile ilgili bir skandalı dile getirdi. Yeşil’e göre pazarlığına  planı bile onaylanmamış bir projenin ihale ediliyor…Üstelik proje hem Kuş Cenneti’ni hem de 277 bin dekarlık tarım arazisini tehdit ediyor.

İşte CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil’in o açıklaması;

“Çayırhan’da mevcut santralin yarattığı kirlilik ortada iken, daha planı bile onaylanmamış bir projenin ihale edildiğini biliyoruz ve birazdan da bu suça Özelleştirme İdaresi ve şirketlerin ortak alacağını göreceğiz. Zaten 1,6 milyon tonun mevcut santralde yakılıyor. Bu ihale ile miktarın 5,5 milyon tona çıkacak.”

İşte Yeşil’e göre Termik santralin maliyeti;

-1 Milyon ton kül ile tarım,
-4 milyon ton karbondioksit ile iklim,
-Piyasanın 2 katı fiyat ile tüketici biter!

“Hem Kuş Canneti biter hem de 277 bin dekar tarım arazisi”

Ankara milletvekili Yeşil ortaya çıkacak 1 milyon ton külün hem korunması gereken kuş cennetini hem de 277 bin dekar tarım arazisini etkileyeceğini, üstelik bunun parasının da bizden çıkacağını söyledi. Daha önce Enerji Bakanı ihale davan fiyatı için 7,2 dolar cent açıklamıştı. Bunun 27 kuruş gibi bir rakama denk geleceğini belirten Yeşil, bu durumda zaten kamu kaynakları ile bu noktaya gelen projenin piyasadaki üretim fiyatının 2 katından başlayarak pazarlık yapılsa bile çok pahalı olacağını belirtti.

“Plan askıda, halk itiraz ediyor, kanunlar ise gayet açık!”

Yeşil şirketlere, özelleştirme idaresi ve bakanlara çağrıda bulundu. Hala proje sahasının plan değişikliğinin onaylarının tamamlanmadığını, Ankaralılar’ın itirazlarının devam ettiğini belirterek “planları onaylanmamış bir sahanın üstünde sadece doğayı kirletmekle, sadece faturayı halka ödetmekle sınırlı kalmayacak, yılda 4 milyon ton karbondioksiti salacak ve iklimi değiştirecek bu projede şirketlerin ihaleden çekilmesini ve Özelleştirme idaresinin hızla ihaleyi iptal etmesini talep ediyorum. Ayrıca sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımızdan Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmeleri ve planlama mevzuatını, Enerji Bakanımızdan da böylesi pahalı rödovans yoluyla elektrik üretimi projelerinden vazgeçmesini istiyorum” dedi.