07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Katar İsterse Üssü Kapatabiliriz”
“Katar İsterse Üssü Kapatabiliriz”

“Katar İsterse Üssü Kapatabiliriz”

AKPO Genel Başkanı Tayyip Erdoğan,  CHP’nin ‘Adalet Yürüyüşü’ne ve Katar krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. France 24 kanalına konuşan Erdoğan, Körfez ülkelerinin Katar’dan talep ettiklerinin “kabul edilebilir olmadığını” söylerken “Katar’ın talep etmesi halinde Türk üssünü kapatabiliriz” dedi.

“Katar İsterse Üssü Kapatabiliriz”

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, Katar’la diplomatik ilişkilerin kesilmesinin ardından diplomatik krizi çözmek için Katar’a 13 maddelik talep listesi sunmuştu. Katar’a sunulan 13 maddelik talep listesinde Türkiye’nin Katar’daki askeri üssünün kapatılması, İran’la ilişkilerin kesilmesi ve El Cezire televizyonunun kapatılması gibi maddeler yer alıyordu.

Katar “Kapatılmayacak” demişti

Katar’a yönelik ambargonun kaldırılması için 4 Arap ülkesi tarafından sunulan talep listesiyle ilgili sürenin dolmasına iki gün kala, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, aralarında Türk askeri üssünün kapatılmasının da bulunduğu talepleri kabul etmeyeceklerini açıklamıştı.

Katar Dışişleri Bakanı, şunları söylemişti:

“Talepler listesi reddedilmek üzere hazırlanmış; kabul edilmek ya da müzakere edilmek üzere hazırlanmamış. Egemenliğimizi ihlal eden ya da Katar’a empoze edilen hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz.”

“Uygun koşullarda” diyaloğa açık olduklarını da belirten Bakan, öte yandan “İhlal edilmemesi gereken uluslararası yasalar ve aşılmaması gereken sınırlar var” demişti.

Uluslararası yasaların “büyük ülkelerin küçük ülkelere kabadayılık taslamasına izin vermediğini” belirten El Sani, “Kimsenin bağımsız bir ülkeye ultimatom verme hakkı yoktur” diye konuşmuştu.

Bakan El Sani, “Katar her türlü sonuçla yüzleşmeye hazırdır” diye eklemişti.

“En ufak hukuksuzluk halinde müdahale edilir”

Erdoğan, Adalet Yürüyüşü hakkında da konuştu. “Maltepe’de bir mitingle noktalayacaklarını söylüyorlar. En ufak hukuksuzluk olması halinde gereken müdahale yapılır” ifadesini kullandı.