07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ‘İstifa’ İddiası sonrası İlk Zirve: Bi Proje Vardı da…
‘İstifa’ İddiası sonrası İlk Zirve: Bi Proje Vardı da…

‘İstifa’ İddiası sonrası İlk Zirve: Bi Proje Vardı da…

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile istifasının istendiği iddia edilen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Saray’da baş başa görüştü.. Görüşme yaklaşık iki saat sürdü. Görüşme sonrası Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Gökçek, Sayın Cumhurbaşkanıma Külliye’nin karşısına yapılacak müze ile ilgili projenin tüm detaylarını sundum. Ayrıca büyükşehirin devam eden projeleri konusunda çeşitli bigiler verdim” dedi.

‘İstifa’ İddiası sonrası İlk Zirve: Bi Proje Vardı da…

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan , istifa etmemekte direnen belediye başkanlarına “Ya partiden ihraç ya da görevi ihmal ve kötüye kullanmaktan soruşturma” mesajı verdikten sonra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in “tarihsiz dilekçe” ile istifa ettiği iddiası kulislere yansıdı.

Cumhuriyet gazetesinden Emine Kaplan’ın haberine göre,  Erdoğan, gece Gökçek ve Balıkesir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ile görüştü. Tayyip Erdoğan, İran dönüşünde uçakta gazetecilere belediye başkanlarının istifasına ilişkin sorular üzerine, “Bu davaya inanmış, gönül vermiş olanlar genel merkeze istifasını teklif eder, ondan sonra da başka bir arkadaşla yola devam edilebilir.

Belediyelerde görevden almanın iki yöntemi vardır. Partiden ihraç veya görevi ihmal ve kötüye kullanmaktan. Tabii ki biz bu yolları denemek istemiyoruz. Bir makama getirilirken iyi güzel de, benim metal yorgunluğu olarak tanımladığım durumlarda makamı boşaltmasının istenmesi niye yadırganıyor? Benim şanım, şerefim var dersen kusura bakma ama partinin şerefi, herkesin şerefinin, şanının çok daha ötesindedir” açıklamasını yaptı.

 

“2019’a hazırlıklı girmeliyiz”

Erdoğan, istifaya yönlendirilecek başkanların belirlenip belirlenmediği sorusu üzerine ise “Hayır öyle bir şey olmaz. Biz olduğu zaman, bazı şeyler önümüze geldiği zaman değerlendirmemizi yapıyoruz. Allah göstermesin çok daha kötü şeyler de olabilir. 2019’un Mart ayında yapılacak yerel seçimlere hazırlıkları yaparak girmek durumundayız. Kaldı ki sadece bizim partimizle ilgili değil, diğer partilerle ilgili olarak da İçişleri Bakanlığımıza şikâyet geliyor” dedi.

Erdoğan, Gökçek ve Uğur’la ayrı ayrı görüştü

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Ankara’da hareketli saatler yaşandı. İstifa etmemek için direnen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Balıkesir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Beştepe’de ayrı ayrı görüştü. AKP kulislerine yansıyan iddialara göre, Gökçek “tarihsiz dilekçe” ile istifasını sundu. Gökçek’in istifasının ne zaman işleme konacağına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karar vereceği, bunun için bir süre bekleyebileceği konuşuluyor. Uğur’un da Erdoğan ile görüştükten sonra istifasını verdiği kaydediliyor. Gökçek ve Erdoğan görüşmesi gece geç saatlere kadar devam etti.

Ankara’yı paralel yapıya parsel parsel satmakla suçlandı

Melih Gökçek, seçimleri ilk kez kazandığı 1994’ten bu yana “seçime hile karıştırıldığı” iddialarına rağmen yıllarca Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini üstlendi. Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanı, Tansu Çiller’in başbakan olduğu dönemde göreve gelen Gökçek, Mesut Yılmaz, Necmettin Erbakan, Bülent Ecevit, Abdullah Gül, Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu hükümetlerinde görevine devam etti. Göreve geldiği yıl “Periler Ülkesinde” adlı heykeli Altınpark’tan kaldırtırken “Ahlaksızlığın adını sanat koymuşlar, ben böyle sanatın içine tükürürüm” diyen Refah Partili Gökçek’in gafları görevi boyunca bitmek bilmedi. Gökçek’in akıllarda en çok kalan tartışması 7 Haziran seçimleri öncesi eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Parelel yapıya Ankara’yı parsel parsel satmıştır” ifadelerinin geçtiği tartışma oldu. “Arınç’ın söylediği gibi ‘parsel parsel’ bir satış söz konusu değildir. Hayırlı evlatlar yetiştirmek için eğitime önem veren bir hayır kuruluşu olarak gördüm” diyen Gökçek, daha sonra “Cemaat’e hayır işi için diye verdiğim yerler nedeniyle pişmanım” ifadeleriyle gündemden düşmedi.

 

“İstifa ya da görevden alma sorun olarak görülmemeli”

Erdoğan İran dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlamış, “Bizim siyasi partimiz, aynı zamanda bir davadır. Bu davaya inanmış olanlar, bu davaya gönül vermiş olanlar, gerektiğinde genel merkeze gelir istifasını teklif eder, ondan sonra da bir başka arkadaşla yola devam edilebilir. Zaten istifa eden de, partiden istifa amacıyla değil, bulunduğu makamı boşaltmak için o tür bir adım atar. Bir makama getirilirken her şey iyi güzel, ama benim metal yorgunluğu olarak dediğim durumlarda makamı boşaltılmasının istenilmesi niye yadırganıyor? Kaldı ki istifa ya da görevden ayrılma, bu davada bir sorun olarak görülmemelidir. Nitekim, bir çok arkadaşımız daha önce bir çok görevlerini bırakmışlar, sonra başka görevler almışlardır. Ama dava olarak görmez de, hasbi değil hesabi davranırsan; ‘Benim şanım var şerefim var’ dersen, kusura bakma ama, partinin şerefi herkesin şerefinin şanının çok daha önündedir” ifadelerini kullanmıştı.

Devlet Günü kapsamında 19.30’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmesi planlanan Başbakan Yıldırım’ın görüşmesi Erdoğan-Gökçek zirvesi sürdüğü için gerçekleşmedi. Erdoğan-Yıldırım görüşmesinin ertelendiği duyuruldu.

Görevinden istifa edeceği iddia edilen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur da bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.

Melih Gökçek’ten görüşme sonrası açıklama

Melih Gökçek, Beştepe’deki görüşmesi sonrası Twitter hesabından açıklama yaptı. Gökçek paylaşımında, “Dün gece sayın Cumhurbaşkanımdan randevu talep etmiştim… Bu gece görüştük… Sayın Cumhurbaşkanıma Külliye’nin karşısına yapılacak müze ile ilgili projenin tüm detaylarını sundum. Ayrıca büyükşehirin devam eden projeleri konusunda çeşitli bigiler verdim. Kamuoyunun bilgisine…” ” dedi.