07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » İlk Oylama 18 Fire
İlk Oylama 18 Fire

İlk Oylama 18 Fire

AKP-MHP’nin “Başkanlık Tasarısı”nın TBMM’deki görüşmeleri başladı. Meclis’te “Başkanlık Tasarısı”na ilişkin lehte ve aleyhte konuşmalar yapıldı.

5 oturum sonunda teklifin maddeleri üzerinde görüşülmesine yönelik yapılan oylamada 480 oy kullanıldı. Oylama sonucunda kabul oyu 338, ret oyu 134 oldu.

Referanduma gidilmesi için gerekli oy barajı 330 iken kamuoyunda 8 oyla barajı geçen iki partiden kaç fire verildiği merak ediliyor.

Oda TV’nin haberine göre Daha önceden 7 milletvekilinin “hayır” oyu vereceğini açıkladığı MHP’de eğer AKP’den hiç fire verilmediği kabul edilirse 18 firenin olduğu belirtiliyor. Ancak kulislerde yapılan yorumlar MHP kadar olmasa da AKP’den de fire verildiği yönünde.

Ancak sonuç olarak 356 milletvekiline sahip AKP-MHP ittifakı, 338 kabul oyu çıkan ilk oylamanın sonucuna göre ilk günden 18 fire verdi.

Öte yandan oylamanın ardından Al Jazeera’ya açıklama yapan MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, “Meclis maddelere geçilmesini kabul etmiş oldu. Bakalım önümüzü göreceğiz” demesi dikkat çekti.

AKP kulislerinde ise sonuç normal karşılandı. AKP ve MHP’den birer milletvekilinin oylamaya katılmaması göz önüne alınarak bu sonucun “Aslında 340 milletvekiline tekabül ettiği” yorumu yapıldı. İktidar partisi milletvekilleri 5 çekimser oyun MHP’den geldiğini düşünüyor.