07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Hukukta “Suçsuzluğunu Kanıtla” Dönemi
Hukukta “Suçsuzluğunu Kanıtla” Dönemi

Hukukta “Suçsuzluğunu Kanıtla” Dönemi

Eğitim sendikaları KHK ile 2 bin 585 öğretmenin ihracının ardından MEB’e itiraz etti. Bakanlık öğretmenler hakkındaki suçlamalara karşı bilgi ve belge istedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) son KHK ile 2 bin 585 öğretmenin ihraç edilmesinin ardından harekete geçen eğitim sendikaları Eğitim Sen, Eğitim İş ve Eğitim Bir Sen, üyelerinin göreve iade edilmesi için bakanlık ve hükümet nezdinde görüşmelere başladı.

“Suçsuz olduklarını kanıtlayan belge getirin”

MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü başta olmak üzere bakanlık yetkilileri sendikalardan itirazlar karşısında öğretmenler hakkındaki suçlamalara karşı bilgi ve belge istedi. Herhangi bir soruşturma geçirmeden görevlerinden uzaklaştırılan öğretmenler için temel gerekçe ise üzerlerine kayıtlı telefonlarda, Gülen cemaatinin kendi arasında iletişim kurduğu program olarak kabul edilen ByLock programının bulunması, Bank Asya hesap ilişkileri ve terör örgütleri bağlantısı iddiası gösterildi.

Öğretmenlerden temiz kağıdı istedi

Sendikaların görüşmelerinde bakanlık, ByLock’ta kayıtlı olduğu iddia edilerek ihraç edilen öğretmenler için savcılıkları işaret ederek temiz kâğıdı istedi. Adliyelere yönlendirilen öğretmenlerden, sahip oldukları telefonlar üzerinden yapılacak incelemenin, MİT’ten gelen liste ile karşılaştırılması ve savcılık imzalı “Üzerime kayıtlı hat ve cihazlarda ByLock uygulaması yoktur” yazılı bir belge talep edildiği öğrenildi. Öğretmenlerden ayrıca, diğer suçlamalar için ise daha önce haklarında açılmış davalardan beraat ettiklerine ilişkin belgeleri sunmaları veya soruşturmalarla aklandıklarını belgelemeleri istendi.