07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Hakkını Arayan Memura Sürgün
Hakkını Arayan Memura Sürgün

Hakkını Arayan Memura Sürgün

İETT Genel Müdürlüğü, Sayıştay zimmetlerini gerekçe göstererek maaşlarından resen kesinti yaptığı memurların konuyu mahkemeye taşımasına sürgün kararıyla cevap verdi.Davalarını geri çekmeyen 60  60 memur sürgüne gönderildi.

Cumhuriyet gazetesinden Seyhan Avşar’ın haberine göre,  KESK’e bağlı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası İETT Genel Müdürlüğü’nün Sayıştay zimmetlerini gerekçe göstererek maaşlarından resen kesinti yapmasını mahkemeye taşıdı.

Hakkını arayan 60 memur sürgüne gönderildi

Dava açan ve davasını geri çekmeyen 60 memurun ise evlerinden uzağa sürgüne gönderildiği ortaya çıktı. Tüm Bel-Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Saadet Özsoy, “İETT Genel Müdürlüğü açılan davaları geri çekmelerini istiyor. Çekmeyenleri tehdit ediyor. İETT’nin özelleştirme sürecinde kadrolu muhalif personel istemiyor” dedi.

Tehdit ediyorlar

Sayıştay’ın yaptığı incelemeler sonucu çıkarılan zimmet, Sayıştay borcu adı altında İETT çalışanlarının maaşlarından kesilince Tüm Bel- Sen üyeleri hak mücadelesi yürütmeye başladı. 20 yıllık memur olan Mustafa Bilici, İETT’yle sürekli davalık olduğunu, İETT de ilk Sayıştay kesintisinin 2007’de başladığını ve 2008’de de ilk davasını açtığını söyledi. Bilici, söz konusu kesintilerin 2008-2009 yıllarında da devam ettiğini anımsatarak “En son yapılan kesinti ise 2012’de verilen ikramiye ile ilgiliydi. ‘Sayıştay denetiminde hesap hatası olduğu ve çalışanlara fazla ödeme yapıldığının ortaya çıktığı’ gerekçe gösterilerek 24 ay taksitle aylık 60 TL ile 140 TL arasında ödeme yapmamız için ödeme planı çıkarıldı. Yine yargı yoluna başvurduk. Davacılar Anadolu Garaj Müdürü Nihat Kömerik, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Nuri Baltacı, Ulaşım Teknolojileri Daire Başkanı Recep Kadiroğlu gibi isimler tarafından tehdit edildi” diye konuştu.

Davalarınızı çekin

Memurların aniden başka ilçelere sürgüne yollandığını belirten Tüm Bel-Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Saadet Özsoy, “İETT ve İSKİ’de 450 üyemiz dava açtı. Bu davaların neredeyse tamamı kazanıldı. İETT’nin sendikayla imzaladığı Sosyal Denge Sözleşmesi adında bir sözleşme var. Buna dayanarak üyelerimizin maaşlarından aynı miktarı tekrar kesinti yapıyor. Açıklamaları ise; ‘Mahkeme kararı maaşa istinaden çıkmış. Biz, parayı Sosyal Denge’den kesiyoruz.’ diyorlar. Bu da yetmiyor. Yeni dava açanlara ‘Davalarınızı çekin, yoksa sizi süreriz’ deniliyor” ifadesini kullandı.

‘Evi Tuzla’da, işi İkitelli’de’

Davayı geri çekenlerin çalıştıkları yerlerde kaldığını, sürgün edilmediğine dikkat çeken Tüm Bel-Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Saadet Özsoy, “Davasını çekmeyenler çok uzak ilçelere gönderiliyor. Bu sürgünler bizim ilk yaşadığımız sürgünler değil. 25 yıldır sürekli sürgün yaşıyoruz. Bir üyemizin evi Tuzla’da sürüldüğü yer İkitelli. Her gün 6 saat yol gidip geliyor” dedi. İETT’nin özelleştirme sürecinde kadrolu muhalif personel istemediğinin altını çizen Özsoy “İETT özelleşme sürecini OHAL’e yayarak hem açıkta ve sürgünde olan personelleri kurumlar arası dağıtmak istiyor. Amaç kadrolu personeli tasfiye etmek” diye konuştu.