07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Gardiyanlar İstedi Böyle Oldu
Gardiyanlar İstedi Böyle Oldu

Gardiyanlar İstedi Böyle Oldu

Sincan 1 No’lu F Tipi’ndeki üç tutuklunun koğuşundaki pano, arama sırasında yaşanan arbedede kırıldı. Gardiyanlar istedi, mahkeme karar verdi. Tutuklular kamu malına zarar verdikleri gerekçesiyle şartlı tahliye olanağından yararlanamayacak.

Gardiyanlar İstedi Böyle Oldu

Cumhuriyet gazetesinden Hilal Köse’nin haberine göre; Sincan 1 No’lu F Tipi’ndeki tutuklular TKİP davası sanığı Onur Kara, MKP davası sanığı Baran Onur Doğan ve Kurtuluş Derman, cezaevi idaresinin odaya astığı panoyu kırdıkları gerekçesiyle 1’er yıl hapis cezasına mahkûm edildiler. Şartlı tahliyeyi de yakacak kararın gerekçesi ise zararın karşılanmamış olması. Kara’nın avukatı Zeycan Balcı, “Müvekkilim zararı karşılamayı kabul ettiği halde, ‘zarar karşılanmadı’ denilerek hapis cezası veriliyor” dedi.

“Gardiyanlar panodaki resimleri yırttı”

İddianamede 3 tutuklunun, odalarındaki panoyu kırıp çöpe attıkları ve hasar bedelini karşılamak istemedikleri öne sürülerek, “Kamu malına zarar vermek” suçundan cezalandırılmaları istendi. Ankara Batı 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava 23 Mart’ta sonuçlandı. Karar oturumunda savunma yapan Onur Kara, “Panodaki resimlerimizi, arkadaşlarımızın fotoğraflarını, gazete kupürleri gibi şeyleri yırtarak arama adı altında aldılar.

“15 TL’lik zararı ödeyeceğim”

İtiş kakış sırasında pano kırılmış oldu. 15 TL’lik zararı gidereceğim. Bana süre verilsin” dedi. Kurtuluş Derman ise “Panoya ne asılması gerektiğine bizler karar vermeliyiz. Hapishane idaresi buna tepki göstererek panoya saldırmıştır” diye konuştu. Baran Onur Doğan ise “Hücrede parçalayacak bir şey bulamadıkları zaman bizlere fiili müdahalede bulunuyorlar. Hapishanede denetimlerden geçen, ailemizin gönderdiği fotoğraflar, arkadaşlarımızın ve ünlü şairlerin fotoğraflarını asarız panoya. İki günde bir gelip panodakileri yere atıyorlardı. En son almaya çalışıyorlardı vermiyorduk. O hengâme sırasında pano söküldü gitti. Suç duyurusunda bulunduk ama bize dava açıldı.” Mahkeme kararında, cezaevi idaresinin disiplin kararını delil olarak kabul etti. Savunmaları ise dikkate almadı. Kararda, sanıkların panoyu elleriyle vurarak kırdıkları, suçu fikir ve eylem birliği içerisinde gerçekleştirdikleri ifade edildi. Takdir indirimi uygulamayan yargıç, hükmün açıklanmasını geri bırakmadı.