07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » 2 Cinayet 1 Öykü
2 Cinayet 1 Öykü

2 Cinayet 1 Öykü

Doğaya ve çevreye adanmış iki hayat… Biri  Karadeniz Sahil Yolu Projesi’ne karşı  çıktı, 2005 yılında,  açtığı dava nedeniyle Rize’nin Fındıklı ilçesinde silahlı saldırı sonucu öldürüldü… Diğerinin ise ömrü Antalya, Finike’de sedir ormanları başta olmak üzere büyük bir doğa katliamına neden olan mermer ve taş ocaklarına karşı açtığı davalarla geçti. Canı kadar sevdiği o ormanların içindeki dağ evinde eşiyle birlikte kurşuna dizildi. Birbirlerinden uzak, İki doğa aşığı Avukat Cihan Eren ve Ali Ulvi Büyüknohutçu iki ayrı dönemde doğayı korudukları için katledildiler.

2 Cinayet 1 Öykü

İşte O’nların öyküsü;

Doğaya adanmış bir hayat…

Avukat Cihan Eren…Karadeniz Sahil Yolu Projesi’ne karşı  çıktı. Eren’in ardından; çocukları, Aksu Muhtarı ve Ardeşen Kültür Derneği tarafından sürdürülen hukuk mücadelesi zaferle sonuçlandı. 2001 yılından itibaren sahil yolu ile ilgili olarak açılan 3 ayrı davada, dolgu imar planını iptal eden Danıştay 6. Dairesi, deniz dolgusuyla yapılan Karadeniz Sahil Yolu’nun tümden yanlış olduğuna dikkat çekti. Avukat Cihan Eren 2005 yılında açtığı dava için gittiği memleketi Rize’nin Fındıklı ilçesinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

2 gün sonra keşif yapılacaktı…Ama silahlı saldırı sonucu öldürüldü

Karadeniz Sahil Yolu için hukuk mücadelesi veriyordu.  Bütün iyi hukukçular gibi toplumsal yararı gözetiyordu.  Karadeniz sahilini doldura doldura ilerleyen projenin, doğayı tahrip ettiği gerekçesiyle açtığı davayı kazandı. Rastlantı bu ya, silahlı saldırıdan iki gün sonra Fındıklı Aksu Sahili’yle ilgili yapılacak keşfe katılacaktı. Tetikçi, 20’li yaşlardaydı. “Kurtlar Vadisi dizisindeki Polat Alemdar’a özeniyordum. Ünlü birini vurmam lazımdı. Fındıklı’daki en ünlü kişi de Cihan Eren olduğu için onu vurdum” dedi.

Eren öldürülünce 3. sit alanı kararı kaldırıldı. AKP’li Bakanın kararıyla inşaat yeniden başladı

Avukat Eren öldürülmeden önce 3. derece sit alanı ilan edilen Fındıklı Aksu Sahili’ne ilişkin karar, Eren öldürüldükten sonra Karayolları Genel Müdürlüğü’nün başvurusuyla Trabzon Bölge Koruma Kurulu’nca kaldırıldı.  Trabzon İdare Mahkemesi bu kararı esas alan imar planını iptal etmişti.  AKP’li Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Özak’ın onayıyla yol inşaatı tekrar başlatıldı.
Aksu Sahili, kayalarla doldurularak yok edildi.

Sedir ormanları için yaşadı

Ali Ulvi Büyüknohutçu… Antalya’nın Finike ilçesine bağlı Alacadağ Mahallesi, Kızılcık Yaylası’ndaki çiftlik evinde yaşayan ve bölgedeki sedir ormanlarında faaliyet yürüten mermer ve taş ocaklarına karşı açtığı davalarla tanınıyordu… Taş Ocaklarıyla Mücadele Platformu Sözcülüğü’nü de üstlenmişti.

O da zafer kazandı ama öldürüldü

Asırlık sedir ve çam ağaçlarının da bulunduğu Alacadağ, Gökçeyaka, Kızılcık ve Adala gibi bölgelerdeki taş ve mermer ocaklarına karşı bölge halkının da desteğiyle yaklaşık 6 yıldır hukuki mücadele veriyordu. Zafer de kazandı… Mermer ocağı kapatıldı…O da çok sevdiği o sedir ormanlarının içinde bir dağ kulübesinde eşi Ayşin Büyüknohutçu ile birlikte yaşıyordu…Bir hafta önce evlerinde vahşi bir cinayet sonucu ölü olarak bulundular…

Ali Yumaç isiml,i bir kişi gözaltına alındı..Katil zanlısı Büyüknohutçu çiftinin evine gelip giden birisiydi… Bir süre önce de ev yakılmaya çalışılmış, çift bu kişiden şüphelenmişti. Katil zanlısı ifadesinde cinayeti 50 bin lira karşılığında işlediğini ve kandisini kapatılan mermer ocağında çalışan “Çirkin” lakaplı birinin azmettirdiğini söyledi.

“3 bin lira verdi öldürünce 47 bin daha verecekti”

“Mermer ocağında çalışan, adını bilmediğim, 65-70 yaşlarında, siyah cip kullanan, beyaz saçlı, sürekli kirli sakalla gezen, 1.65 boylarında ‘Çirkin’ lakaplı adam 8 Mayıs günü yanıma geldi. Bana ‘Cebinde paran var mı?’ dedi. ‘Yok’ dedim. ‘Sana bir iş teklif edeceğim’ dedi. Cebinden 3 bin TL çıkarıp verdi. ‘Bizim ocak bunlar yüzünden kapandı, sen bunları hallet, şu 3 bin TL’yi al, 47 bin TL’yi de olaydan sonra vereceğim’ dedi. ‘Silah nasıl olacak’ dedim. ‘Silahı kendin bilirsin’ dedi, başka bir şey konuşmadık.”

Şimdi Ali Ulvi Büyüknohutçu’nun ölümünün ardında gözler yargı kararıyla kapatılan o taş ocağında…Bakalım orası da tıpkı Karadeniz Otoyolu için katledilen Avukat Cihan Eren’in hikayesinde olduğu gibi yeniden açılacak mı?