07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Türkiye Ateşkesi İhlal Etti Mi?
Türkiye Ateşkesi İhlal Etti Mi?

Türkiye Ateşkesi İhlal Etti Mi?

Rusya’nın Suriye’deki Hmeymim üssündeki ateşkes denetim merkezinin başkanı olan Sergey Kuralenko, “27 Şubat gecesi Türkiye topraklarından Suriye’nin Tel Abyad kentine, topçu ateşiyle desteklenen silahlı grupların saldırdığına dair bilgiler edindik. Bu bilgiler kontrol edilip, Suriye Demokratik Güçleri de dahil olmak üzere birkaç kanal üzerinden doğrulandı” dedi.

Kuralenko ayrıca, ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun bir parçası olan Türkiye’den Suriye topraklarına topçu ateşi açılması nedeniyle açıklama almak için ABD’nin Amman’daki ateşkes merkezine başvurduklarını da ekledi.

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Rojava temsilciliğinden Rodi Osman, Türk birliklerinin PYD kontrolünde olan Tel Abyad’a ateş açtığını söyledi.

İnterfax haber ajansına konuşan Osman, “BM Güvenlik Konseyi’nin (Suriye’de ateşkes öngören) 2268 numaralı kararını ilk olarak Türkiye ihlal etti. Bu ülkenin güçleri Tel Abyad’a ateş açtı” dedi.

“IŞİD Türkiye’den Geldi”

Osman ayrıca cuma gecesi 55 IŞİD militanının Türkiye’den Suriye’ye geçiş yaptığını ve bu kişilerin Tel Abyad’a yönelik saldırılara katıldığını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Suriye’nin Tel Abyad kentine Türkiye topraklarından saldırı düzenlediğine dair bilgiler aldıklarını söyledi.

Türkiye Yalanladı

Rusya’nın Türk topçusunun Tel Abyad’daki YPG mevzilerini vurduğuna dair iddiası Türk askeri kaynakları tarafından yalanlandı.

Hürriyet’e bilgi veren askeri kaynaklar, Suriye tarafındaki YPG veya IŞİD mevzilerine yönelik herhangi bir ateşin yapılmadığını, Rusya’nın iddiasının doğru olmadığını söyledi. Aynı kaynaklar kısa süre önce ise Türkiye-Suriye sınırında iki IŞİD militanının yakalandığını belirtti.