07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Türkiye Ateşe Girdi
Türkiye Ateşe Girdi

Türkiye Ateşe Girdi

Türkiye PYD kontrolündeki Meng Hava Üssü ve Mer’anaz’ı vurdu.Demokratik Suriye Güçleri karşılk veririz dedi

PYD’nin silahlı kanadı YPG’den bir yetkili Lübnan merkezli al-Mayadeen televizyonuna yaptığı açıklamada, Türkiye ordusuna bağlı topçu birliklerinin Halep’in kuzeyindeki Meng Hava Üssü’nü ve Mer’anaz köyünü bombaladığını söyledi.

Türkiye’den 20’den fazla top atışı yapıldığı öne sürüldü. Top atışının devam ettiği iddia edilirken, ölü ya da yaralılar hakkında bilgi verilmedi.

Türkiye bombalamayı doğruladı

CNN Türk’e konuşan Türk güvenlik yetkililerine göre TSK, Maranas köyünün 1 km. yakınındaki YPG mevzilerini vurdu. Bombardımanın halen sürdüğü belirtiliyor.Reuters’a konuşan bir Türk hükümet yetkilisi, “Türk Silahlı Kuvvetleri, Azez bölgesindeki PYD hedeflerini top ateşine tuttu” dedi.

Bölge 2 gün önce YPG tarafından ele geçirilmişti

Suriye’deki savaşın kaderini belirleyecek olan Halep cephesinde  YPG iki gün önce stratejik Miniğ Hava Üssü’nü ele geçirmişti. YPG’nin sonrasında Türkiye sınırında bulunan ve muhaliflerin can damarı olarak bilinen Azez kasabasına operasyon başlattığı biliniyordu.

56bf598767b0a93b6c5aaada

Meng Hava Üssü Türkiye için önemliydi

Çoğunluğu YPG’lilerden oluşan Suriye Demokratik Güçleri, Azez ile Tel Rıfat arasındaki Meng Hava Üssü’nü alınca Halep kırsalında muhaliflerin kalesi niteliğindeki Tel Rıfat ile Türkiye arasındaki bağlantı kopmuştu.

Türkiye, PYD’yi, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olarak kabul ediyor. Bu teze karşı çıkan ABD ve Rusya ise PYD’ye yardım ediyor. Rusya’nın bölgede hava operasyonlarıyla desteklediği Suriye rejimi, ılımlı muhaliflerin Türkiye ile bağlantısını kesmeye çalıştığını açıklamıştı.

Ebu Ömer,”Saldırılar devam ederse biz de karşılık vereceğiz”

Sputnik’e konuşan Demokratik Suriye Güçleri Azez komutanlarından Ebu Ömer, Türkiye’nin bugün 16:30 sularında sınırdan kendilerine havan topları ve füzelerle vurduğunu anlattı: “Türkiye bugün sınırdan Azez’e bağlı Tınıp ile Mevki köyünde konuşlu bulunan güçlerimize havan topları ve roketlerle saldırdı. Uçak bombardımanı ile saldırmadı. Havan topları ve füze saldırısı sonucu güçlerimizden ölü ve yaralı yok ama maddi kayıp var. Roketlerin düştüğü yerde yanıklar ve çukurlar oluşuyor. Yapılan saldırılara karşılık vermedik ama saldırılar sürerse biz de karşılık vereceğiz. Türkiye’nin saldırı yaptığı bölgede YPG güçleri yoktur. Sadece biz varız. Saldırıya ilişkin şimdi toplantı yapıyoruz. İleriki saatlerde saldırıyla ilgili kamuoyuna bir açıklama yapacağız.”

Davutoğlu: Angajman Kurallarını İşlettik

Başbakan Ahmet Davutoğlu sınırdaki sıcak temas için açıklama yaptı:

-Dün ve bugün, Suriye rejiminin uzantısı olan bu terör örgütü, Azez’e dönük bir saldırıda bulundu. Bu saldırılar sırasında sınırlarımıza yönelik tacizler oldu. Yani, angajman kurallarını işletmemiz gereken bir durum ortaya çıktı.

-Gerek Türkiye’ye dönük mülteci akına izin vermemek, gerekse PKK uzantısı olan bu güçlerin, Suriye’de kendi alanlarına oluşturma çabalarının oluşturduğu tehdit karşısında, bugün angajman kuralları çerçevesinde, Azez ve civarındaki tehdit oluşturan güçlere karşı mukabelede bulunulmuştur. Bu, angajman kuralları çerçevesinde atılan bir adımdır.. Biraz önce, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, görüşme talebinde bulundu. Kendisiyle de bir görüşme yaptık.