07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » YPG Sınır Komşusu
YPG Sınır Komşusu

YPG Sınır Komşusu

YPG dün gece Türkiye sınırı yakınlarında bulunan ve muhaliflerin elindeki Suriye ordusuna ait Miniğ havva üssünü ele geçirdi. Suriye’deki muhalif gruplara yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bölgede YPG ile Nusra Cephesi’nin günlerdir çatıştığını ve YPG’nin hava üssünün yanı sıra Menag’daki kasabaların da kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu.

PKK’nın Suriye kolu PYD’ye bağlı YPG’nin, muhaliflerin geçen hafta Şam rejimi tarafından Halep’in kuzeyinde başlatılan kara operasyonuyla mücadele etmesini fırsata çevirdiği belirtiliyor.

Rus hava desteği altında, Türkiye sınırına doğru ilerleyişini sürdüren Esad güçleri Azez koridorunun güneyinde Mayir ve Kiffin köylerini de alarak muhaliflerin kuzey Halep kırsalındaki kalesi Tel Rıfat’a dayandırmıştı.

Staratejik Üs Artık YPG Kontrolünde

Miniğ’in düşmesi muhalifler adına bir darbe daha anlamına geliyor. Muhaliflerin Halep kırsalındaki kalesi Tel Rifat’ın Türkiye ile olan bağlantısı büyük oranda kesilecek.

Menag üssü, Halep’ten Türkiye sınırına uzanan ana yol üzerinde bulunduğu için stratejik öneme sahip bir üs olarak kabul ediliyor.

Menag hava üssü ayrıca Rus hava desteğiyle ilerleyen Suriye ordusunun yaklaştığı Tel Rıfat kasabası ile Azez arasındaki bağlantıyı da sağlayan bir noktaydı.
Menag hava üssü 2013 yılında yaklaşık 1 yıl süren kuşatma ve çatışmaların ardından Nusra Cephesi’nin eline geçmişti.

Müslim: ABD olmadan Fırat’ın batısına geçmeyiz

PKK’nin Suriye uzantısı PYD’nin lideri Salih Müslim, YPG güçlerinin büyük bölümünün, IŞİD’e karşı mücadele eden ABD öncülüğündeki koalisyonun koordinasyonu olmadan Fırat’ın batısına geçmeyeceğini söyledi.