07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Türk yetkililer Bizi Arayıp Yardım İstedi”
“Türk yetkililer Bizi Arayıp Yardım İstedi”

“Türk yetkililer Bizi Arayıp Yardım İstedi”

ABD Elçisi John Bass, darbe girişimi gecesi Türk Dışişleri’nden bir yetkilinin kendisini arayarak, “Yaşanan olayların hükümetin rızası dışında yasadışı bir darbe girişimi olduğunu söyledi ve destek istedi. Ve bu bilgiyi Türk hükümeti adına Washington’a aktarmam istendi ve bunu hemen yaptım” dedi.

Cumhuriyet gazetesinden Aslı Aydıntaşbaş’ın haberine göre ABD Elçisi John Bass, 15 temmuz gecsi Türk Dıişlerinin kendilerini arayarak destek istediğini söyledi.

İşte John Bass’ın açıklamasından o bölüm;

“Türk yetkililer bizi arayıp yardım istedi”

“Tamamen sürpriz oldu. Darbe girişimini o gece elçilik rezidansının bahçesinden şehre bakarken bir anda jetlerin şehir merkezinden alçak uçuş yapmasıyla öğrendim. Saat 10 civarındaydı ve İstanbul’dan o gün dönmüş, meslektaşlarımdan birinin elçilikteki yaş gününe uğramıştım. Ve bir anda havada tuhaf bir hareketlilik vardı. Aklıma ilk gelen, şehrin merkezinde bir terör saldırısına karşı bir alarm durumu olabileceği oldu. Herkes gibi ben de telefona sarıldım ve olduğunu öğrenmeye çalıştım. Kısa bir süre sonra (sanırım saat 11 ya da 11.15 sularında) Türk hükümeti arayarak bir darbe girişimi olduğunu haber verdi. Ufak bir ekiple elçiliğe geçtik ve olaylar devam ederken Washington’la iletişimi sağladık. Arayan bir Dışişleri bakanlığı yetkilisiydi ve yaşanan olayların hükümetin rızası dışında yasadışı bir darbe girişimi olduğunu söyledi ve destek istedi. Ve bu bilgiyi Türk hükümeti adına Washington’a aktarmam istendi, bunu hemen yaptım.”