07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ABD Elçisinden Gülen Cevabı
ABD Elçisinden Gülen Cevabı

ABD Elçisinden Gülen Cevabı

ABD Ankara Büyükelçisi John Bass, önceki gün İstanbul’da gazetecilerin Gülen’in iadesi ile ilgili soruları yanıtladı. Bass, Fetullah Gülen’in iadesi için ise;“Biz bu işi doğru şekilde yapmak istiyoruz. Hızlı bir şekilde değil… Bir grubu ‘terörist’ ilan etmek için belirli kriterler gerekiyor. En kilit kriterlerden biri ABD vatandaşlarını öldürmüş olmaları” dedi.

Cemaat’in kanlı darbe girişimi sonrası, gözler ABD’ye çevrildi. Bu saldırıda ABD’nin parmağı olduğuna dair iddialar ortaya atılırken, Washington’ın 17 yıldır bu ülkede yaşayan Fethullah Gülen’in iadesi için Ankara’nın istediği adımları atmaması tepkilere neden olmuştu.

Sözcü’den Özer Özbayraktar’ın haberine göre, ABD Ankara Büyükelçisi John Bass, önceki gün İstanbul’da gazetecilere şu mesajları verdi:

“Bilgimiz olsa Türkiye hükümetiyle paylaşırdık”

– ABD’nin darbe girişimine karıştığı ya da bundan haberi olduğuna dair gerçeklik payı olmayan yorumlar, beni rahatsız etti ve incitti. ABD yönetimi, bu darbe girişimini planlamadı, yönetmedi, desteklemedi ya da öncesinde herhangi bir bilgisi yoktu. Böyle bir bilgimiz olsa bunu derhal Türk hükümetiyle paylaşırdık.

– Önceliğimiz, Türk hükümetine bu yasadışı darbe girişiminin sorumlularını adalet önüne çıkarması için destek vermektir.

-Biz bu işi doğru şekilde yapmak istiyoruz. Hızlı bir şekilde değil… Bir grubu ‘terörist’ ilan etmek için belirli kriterler gerekiyor. En kilit kriterlerden biri ABD vatandaşlarını öldürmüş olmaları.

– Darbe girişiminin öncesi bizim için de karanlık. O gece, ilk olarak uçuşların bir terör saldırısına karşı yapıldığını düşündüm.