07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » TIR Saldırısını IŞİD Üstlendi
TIR Saldırısını IŞİD Üstlendi

TIR Saldırısını IŞİD Üstlendi

Berlin‘de bir TIR’ın Noel panayırına girmesiyle düzenlenen saldırıyı IŞİD üstlendi. Saldırı sonrasında gözaltına alınan şüphelinin ise serbest bırakıldığı bildirildi.

DW Türkçe’nin haberine göre Radikal İslamcı IŞİD’e yakınlığı ile bilinen Amak haber ajansı saldırıyı düzenleyen kişinin “IŞİD’in askeri” olduğunu duyurdu. Haberin gerçek olup olmadığı araştırılıyor. İnternet üzerinden yayınlanan haberde, eylemin uluslararası koalisyonun vatandaşlarını hedef alan saldırılar düzenleme çağrısı üzerine gerçekleştirildiği belirtildi. Güvenlik birimlerinden daha önce yapılan açıklamalarda Berlin’de Noel panayırını hedef alan saldırının radikal İslamcılar tarafından düzenlenmiş olabileceği belirtilmişti.

“Zanlının olayın faili olduğu yönünde delil yok”

Bu haberden kısa bir süre önce ise Federal Savcılık tarafından dün akşam saldırı sonrasında gözaltına alınan zanlının serbest bırakıldığı bildirildi. Karlsruhe’deki Federal Savcılık’tan bu akşam yapılan yazılı açıklamada, “şimdiye kadar yürütülen soruşturma sonucunda zanlının olayın faili olduğu yönünde şüphe bulunmadığı” belirtildi. Açıklamada, şüphelinin polise verdiği kapsamlı ifadede, eyleme katıldığını inkâr ettiği kaydedildi. Bunun üzerine dün akşam Berlin’de Noel panayırına düzenlenen saldırının ardından yakalanan şüphelinin Federal Savcılık’ın talimatı doğrultusunda serbest bırakıldığı vurgulandı.

Saldırının ardından görgü tanıklarının verdiği ifadeler doğrultusunda TIR şoförünün takibinin eksiksiz bir şekilde yapılamadığına dikkat çekildi. Bu çerçevede, zanlının eylem sırasında TIR’ın şoför mahalinde bulunduğunun ispatlanamadığı ifade edildi.

Berlin’de dün akşamki olayın ardından 23 yaşındaki bir Pakistanlı gözaltına alınmıştı. Ancak Berlin Emniyet Müdürü Klaus Kandt, Berlin’de gözaltına alınan zanlının muhtemelen saldırının failinin olmayabileceğine dikkat çekerek bu kişinin TIR şoförü olup olmadığının kesinlik kazanmadığını söylemişti.

Federal Savcı Peter Frank da, bugün öğleden sonra düzenlenen basın toplantısında bu şüphelinin “doğru kişi” olup olmadığının bilinmediğini belirtmişti.

Berlin’de dün akşam bir TIR’ın Noel panayırına girmesi sonucu 12 kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 50 kişi de yaralanmıştı.