02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Sayıştay’dan Tokat Gibi SİT Raporu
Sayıştay’dan Tokat Gibi SİT Raporu

Sayıştay’dan Tokat Gibi SİT Raporu

SİT alanlarını işgal eden uyanıklara ceza yok… Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın SİT alanlarını işgal edenlere ait 1592 dosyanın sadece yüzde 14’ü değerlendirdiği ortaya açıktı. çıkardı. Gerçek dosya sayısı ise belli değil. İzmir Urla’da yapılan villalar da değerlendirilmeyen dosyalar arasında.

Cumuriyet gazetesinden Ozan Çepni’nin haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hesap ve faaliyetlerini denetleyen Sayıştay, bakanlığa çevreyi koruma görevini hatırlattı.

“Dosyalar değerlendirilmiyor, dosya sayısı bile belli değil”

Tabiat varlıkları ve doğal SİT alanlarının korunmasının bakanlık sorumluluğunda olduğunu belirten Sayıştay, bu bölgeleri işgal edenlerin cezalandırılmasına ilişkin dosyaların incelenmediğini, elde bulunan 1592 dosyanın sadece yüzde 14’ünün değerlendirildiğini ve gerçek dosya sayısının ise belli olmadığını açıkladı.

1 milyon 581 bin metrekare SİT alanı işgal altında

1592 dosyadan 1 milyon 581 bin metrekarelik bir kamu alanının işgalini kapsayan 232’sinin değerlendirildiğini, bunlardan 128 dosyaya ilişkin 11 milyon TL ceza kesildiğini, diğer 92 dosyaya ait 5.7 milyon TL değerindeki cezanın kesinleştiğini belirleyen Sayıştay, gerçek dosya sayısının ise tam olarak bilinemediği için yeterli değerlendirmenin yapılamadığı bilgisine raporunda yer verdi.

Erdoğan ailesinin olduğu iddia edilen Urla Villaları da SİT alanında

17-25 Aralık operasyonlarındaki ses kayıtları ile ortaya çıkan Urla, Zeytineli Köyü Hacılar Koyu’nda Tayyip Erdoğan’a ait olduğu ileri sürülen ve villaların yer aldığı arazinin de SİT alanı olduğu ortaya çıkmıştı. Bu arazi de bakanlığın incelemeye bile almadığı dosyalar arasında.

Kayıt dışı kira yardımı

Sayıştay ayrıca 2012- 2015 yılları arasında dönüşüm ve kamulaştırma hizmetlerinde sözleşmesiz yazılım kullanılması nedeniyle bakanlık tarafından hak sahibi olmayan kişilere kira yardımı yapıldığını, İstanbul’daki işlemlerin ise kayıt altında bile olmadığını ortaya çıkardı.