07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Savcı Esad’ı Eleştirip ÖSO’yu Övdü
Savcı Esad’ı Eleştirip ÖSO’yu Övdü

Savcı Esad’ı Eleştirip ÖSO’yu Övdü

MİT TIR’larını Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne şikayet eden Halkın Kurtuluşu Partisi (HKP) Genel Başkanı Nurullah Ankut hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı  İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın şikayeti üzerine dava açtı. Savcı iddianamesinde “TIR’lar yurtdışına çıkmadığı için savaş suçundan söz edilemez” dedi. Davanın ilk duruşması dün Ankara 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. HKP Genel Başkanı Nurullah Ankut hakime ifade verdi.

İşte Cumuriyet Gazetesi’nden Alican Uludağ’ın haberine göre o iddianame ve davaya ilişkin ayrıntılar.

“Türkiye UCM’ye üye değil, BM Güvenlik Konseyi karar almadan hiç bir Türk vatandaşı orada yargılanamaz”

UCM’ye üye olmayan bir devletin vatandaşının UCM’de yargılanamayacağı öne sürülen iddianamede, bunun için BM Güvenlik Konseyi’nin karar alması gerektiği belirtilirken, Sudan lideri Ömer El Beşir örnek gösterildi. Buna karşılık savcılık, iddianamede “Bu mevzuata göre, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin UCM’ye yargılama yetkisi veren Roma Statüsüne taraf olmaması nedeniyle şüphelinin, anılan mahkeme savcısına sunduğu dilekçe hukuken yok hükmündedir” yorumunu yaptı.

İddianamede Esad eleştirildi, ÖSO övüldü

Şikâyet dilekçesindeki gerekçelerin gerçeği  yansıtmadığı savunulan iddianamede, Esad rejimi eleştirilirken ÖSO ve Türkiye’nin faaliyetleri şöyle savunuldu:

-Çünkü, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan ve Arap Baharı diye adlandırılan olayların itici etkisiyle 15 Mart 2011’de Suriye’de başlayan ve 48 yıldır iktidarda olan Suriye Baas Partisi iktidarına karşı yapılan silahsız gösteri ve protestolara, Esad’ın askerlerinin silahla karşılık vermesi suretiyle nitelik değiştiren ve binlerce sivilin ölümüne yol açan olaylarda, Esad yönetiminin ortaya koyduğu baskıcı tavır bir iç savaşın doğmasına neden olmuştur. Suriye’de, Esad askerlerinin saldırılarına karşı direnmeyi göze alanlar, Özgür Suriye Ordusu adıyla kendi ülkelerinde var olma mücadelelerine devam ederken, sığınan Suriyeli mülteci sayısı 4 milyonu geçmiştir.

“Bahse konu TIR’lar yurt dışına çıkmadığından ortada savaş suçu da yoktur”

-Tahminle kabul edilmiş verilerle, ‘savaş suçu’ gibi ağır bir ithamla uluslararası bir mahkemede devleti yönetenleri suçlamak, tarih önünde yalnız o kişileri değil temsil ettikleri devleti, yani somut olayda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni mahkûm ettirme gayretinden başka bir şey değildir. Zira Türkiye’den Suriye topraklarına silah götürüldüğüne dair hiçbir somut bulgu yoktur. İçinde silah olduğu iddia olunan ve Adana’da durdurulan TIR’lar ise yurtdışına çıkmadığından Roma Statüsü kapsamında kalan, uluslararası örf ve âdet hukukunun ihlal edildiğinden de bahsolunamaz.

Mahkemede “sen -siz” polemiği

HKP lideri Ankut, dün Ankara 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde sanık sıfatıyla hâkim karşısına çıktı.  Ankut, kendisine “sen” diye hitap eden yargıç Yusuf Öztürk’e “Sen değil, siz diyeceksiniz. Yoksa ben de size sen derim” karşılığını verdi. Hâkim, “O benim bileceğim iş” deyince HK P lideri, “Genel ahlak ve nezaket kuralları tanımadığınız bir insana siz diye hitap etmeyi gerektirir. İnsan saygısının gereğidir bu” ifadesini kullandı. Geri adım atan hâkim Öztürk, “O sen ifadesi, alışkanlığım. Kusura bakmayın” diyerek hitap şeklini “siz” olarak değiştirdi. Davaya karşı savunma yapan Ankut, şikâyet hakkını kullandığı için savcılığın kendisine dava açmasını eleştirdi.