07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Reza’nın Kara Parası ve Spor
Reza’nın Kara Parası ve Spor

Reza’nın Kara Parası ve Spor

ABD’de tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın ( Rıza Sarraf) soruşturma dosyasındaki önemli bir ayrıntı da spor kulüpleri üzerinden kara para aklandığı iddiası. Soruşturma dosyasında futbol takımlarına para gönderildiği iddia ediliyor.

Beşiktaş, Trabzon, Mersin İdmanyurdu

Savcı Bharara’nın yürüttüğü Sarraf soruşturmasında futbol bağlantısı da önemli delillerden birini oluşturuyor. Soruşturma dosyasında Beşiktaş Başkanı Fikret Orman’la ilişkiler yer alırken 2 lig takımı da yer alıyor. Bu iki takım Trabzonspor ve Mersin İdmanyurdu olabileceği iddia edilirken Reza Zarrab’ın sportif faaliyetleri de mercek altına alındı.

Reza Zarrab’ın spora olan ilgisi ve  bu ilginin Tayyip Erdoğan’la bağına bakalım;

Yine Trabzonspor

2013 yılında Zarrab’ın sahibi olduğu Royal Denizcilik Endüstriyel Makine A.Ş, ile Trabzonspor sponsorluk anlaşması yaptı. Bu sponsorluk anlaşması o zaman Tranzonspor tarafından KAP’a da bildirildi. KAP bildiriminde

“Kulübümüz ile Royal Denizcilik Endüstriyel Makine ve Kıymetli Madenler Sanayi Ticaret A.Ş. arasında, 2013-14 futbol sezonu için, 1.000.000.-EUR+KDV bedelli reklam anlaşması yapılmıştır. Anlaşma, ayrıca, kulübümüzün Türkiye Süper Ligi, Türkiye Kupası ve UEFA Avrupa Ligi’ndeki başarı derecelerine göre ekstra bonuslar içermektedir.” denildi.

17/25 Aralık Yolsuzluk Soruşturması’nda Trabzonspor’un adı yine geçti. Zamanın Başkanı İbrahin Hacıosmanoğlu aracılığıyla Reza Zarrab’ın Trabzonspor’a 2.5 milyon dolar yardım ve banka borçlarına kefil olduğu ortaya çıkmıştı.

Örtülü Ödenekten Transfer 

Wikileaks belgelerinde  de Tranzonspor vardı. 08/06/2005 tarihli Edelman’ın siyasi işler danışmanı John Kunstadter tarafından kaleme alınan,”gizli” ibareli notun 7. maddesinde, Devlet Bakanı Faruk Nafiz ÖZAK, milli görüş kökenli bir Trabzon’lu olarak rapor ediliyor ve sakin, itaatkar, ağırbaşlı olarak nitelendiriliyor.

Raporun devamında AKP’nin ve Başbakan Erdoğan’ın mevcut popüleritesini korumak adına sporun da kullanıldığı ve bu çerçevede 2004 yerel seçimlerinde AKP’nin Trabzon’da yaşadığı bozgunun tekrarlanmaması adına Devlet Bakanı Özak’ın Trabzonspor seçimlerine müdahil olarak uzun süre kendisinin de yönetiminde görev aldığı ve 1996 yılına kadar 2.5 yıl başkanlığını da yaptığı Trabzonspor’un başına AKP çizgisine yakın bir başkan seçilmesini sağladığı ve aynı zamanda Trabzonspor’a Başbakanlığın örtülü ödeneğinden karşılanarak futbolcu alımında kullanılmak üzere milyonlarca dolar ayrıldığı yazıyordu.

Fikret Orman Gözlerinin İçine Baktı 

Reza Zarrab’ın Beşiktaş kulübü ile ilişkileri daha doğrusu Fikret Orman ile kurduğu ilişki de soruşturma dosyasına girdi. Rıza Zarrab Beşiktaş’a loca karşılığı 1.2 milyon TL verdi. Çok tartışılan bu para ilişkisini Beşiktaş Başkanı Fikret Orman “Reza zarrap suçlumudur? Aranıyor mu? Eroin kaçakçısı diye polis peşinde mi? Ben bunu saklıyor muyum? Ortağı mıyım? Ticaret mi yapıyorum? Arkadaş Beşiktaşlı. Gözlerinin içine baktığım zaman iyi bir Beşiktaşlı olduğunu anladım. Para ödemiş, Beşiktaş’tan loca almış..Ne yapmış Reza Zarrab? Beşiktaş kulübü başkanıyla buluşmuş yemek yemiş. Gizli kapaklı bir şey değil ki. Cüzzamla değilim bir şey değilim. Gizli kapaklı yapacak olsam yapardım. Bunlar normal.” sözleriyle savundu.

Mersin İdmanyurdu’na Transfer Parası 

Reza Zarrab’ın 700 bin liralık saati ile gündeme gelen eski Bakan Zafer Çağlayan Mersin İdmanyurdu için de ricacı oldu. Zarrab  2012 yılında Mersin İdmanyurdu’na 325 bin lira gönderdi. Sonra da bu yardımlar devam etti. Ama miktarı açıklanmadı.

Akdeniz Oyunları’nda Skandallar Zinciri 

17.Akdeniz Oyunları mersin’de yapıldı. Tamamen Tayyip Erdoğan şova dönüştürülen oyunlarda peş peşe skandallar yaşandı. Akdeniz Oyunları’nda birincilik ödülü 100 altından 500 altına çıkarıldı. 30 sporcunun doping testi pozitif çıktı. Oyunların biletleri Erdoğan’a tepki olmasın diye el altından sadece AKPlilere verildi. Teknolojik yatırım adı altında 60 milyon liralık harcama buharlaştı. Gezi Direnişi’inde “Ermenilere bıraktınız meydanı, Allah belanızı versin eylemci çapulcular” diyen yandaş güreşçi Rıza Kayaalp, onurlandırıldı, milli takımın bayrağı taşıtıldı..

Dönemin Spor Bakanı Suat Kılıç oyunlar için toplam  382 milyon TL’lik ihale yapıldığını açıkladı. Bu ihaleler yandaş şirketlere verildi.  Rıza Sarraf da Akdeniz Oyunları için de elini cebine attı. Zafer Çağlayan’ın isteği ile 1 milyon Tl verdi. Daha sonra da periyodik bir şekilde bağış yaptı.

Araç Bagajında 1.3 Milyon TL 

Akdeniz Oyunları’na “koordinatör” olarak atanan bürokrat Bekir Korkmaz Niğde Ulukışla yakınlarında kaza yaptı.  Bu kazada aracın bagajında 1.3 milyon TL bulundu. Bekir Korkmaz, Ulukışla civarındaki kazada bulunan paranın kaynağını açıklayamadı. Sonra devreye birileri girdi ve bir iş adamı “Bu meblağ bana ait, benzinliğimdeki para” diyerek soruşturmanın kapanması sağlandı.