02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Paralel Erdoğan
Paralel Erdoğan

Paralel Erdoğan

Fehmi Koru Hürriyet’ten Çınar Oskay’a konuştu. 17 Aralık Operasyonundan sonra Tayyip Erdoğan Fehmi Koru’dan Pennsylvania’ya giderek Fethullah Gülen’le görüşmesini istiyor. Yani “arabulucu” ile uzlaşma zemini arıyor. Cemaatin uzağında yakınında olan herkesi “terörist” ilan eden Erdoğan iktidar korkusu yaşadığı 17 Aralık’ta bizzat kendisi yakın  olmaya çalışmış.

İşte Fehmi Koru’nun çok tartışılacak açıklamalarının olduğu o röportajından bir bölüm;

“17 Aralık 2013’te Cemaat’le iktidar arasında kavga patlak vermişti.
AK Partili bakanlarla ilgili yolsuzluk skandalını Cemaat patlatmış gibi görünüyordu.
Ertesi gün Abdullah Gül, Fehmi Koru’yu Ankara’ya çağırdı.
Gül’ün yanında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da onu bekliyordu.
Acilen Pennsylvania’ya gitmesini istiyorlardı.
Koru, yaşadıklarını bir kitapta topladı.
Bu ziyaretle ilgili tüm gerçekleri, iktidar-Cemaat kavgasının perde arkasını ilk kez anlattı.

Dönemin Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan’ı Erdoğan, 18 Aralık’ta sizi çağırıyor ve Pennsylvania’ya gitmenizi istiyor. Arabulucu olmanız mı istendi?

– Ben ‘Bu nedir’ diye merak ediyordum. Onlar aralarında “Nabız yoklaması faydalı olabilir” diye konuşmuş ve benim ismim üzerinde durmuşlar. Bir gidip yoklasa tarzında… Arabuluculuk misyonu değil, daha ziyade ‘Karşı tarafın bu işlerle gerçekten ilgisi var mı’ diye bakmam için… Bu, Cemaat dayanışması içinde mi yoksa bazı kişilerin kendi başlarına yaptıkları bir şey miydi? Bir şeyler öğrenmem gerektiğine inandığım için, kabul etmekte mahsur görmedim.

fehm

Ne öğrendiniz orada?

– Olanlardan son derece rahatsız bir Fethullah Gülen’le karşılaştım. Basında, sosyal medyada iki taraflı saldırılar vardı. Bundan çok rahatsızdı. Bir yandan da “Devletin görevlileri yanlışlık yapıyorsa devletin mücadele etmeye hakkı vardır” diyordu. Kuşkunun ortadan kalktığını düşündüm ama 25 Aralık geldiği zaman karşımıza çok farklı bir tablo çıktı.