07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Organize İşler Bunlar
Organize İşler Bunlar

Organize İşler Bunlar

Oto hırsızlrına yönelik 8 ilde yapılan eş zamanlı operasyonda 42 kişi gözaltına alındı, 50 çalıntı araç bulunarak sahiplerine teslim edildi. Organize oto Hırsızlık şebekesinin İstanbul dışındaki kentlerdeki oto hırsızlarına temsilcilik verdiği ortay açıktı.

Doğan haber Ajansı’ndan Ali Aksoyer haberine göre yakalanan 42 oto hırsızı emniyetteki sorgularının ardından adliyeye çıkarıldı.

Hırsızların elindeki ekipmanlar polisi ile şaşırttı

68235_94977_01072016111906_4

İstanbul Oto Hırsızlık Büro Amirliği tarafından yürütülen soruşturmada şüphelilerin hırsızlıklar sırasında izledikleri yöntemler de ortaya çıkarıldı. Şüphelilerin yurt dışından getirdikleri bir cihazla, otomobillerin elektronik beyinlerine bağlanarak sıfırladıkları daha sonra yeni kodlar yükleyerek immobilizer sistemini etkisizleştirip yanlarında getirdikleri anahtarlarla araçları çalıştırarak kaçtıkları öğrenildi. Şüphelilerin bu yöntemle otomobilleri, camlarını özel olarak yaptırdıkları ucu sivri bir çekiçle kırarak içine girdikten sonra 3-4 dakikalık bir çalışmayla çalabildikleri tespit edildi.

İl temsilcilikleri bile vermişler

Polis soruşturması sonucu Organize bir şekilde hırsızlık yapan çetenin liderinin, daha önceden onlarca kez polise geliş kaydı bulunan Ferhat G. olduğu tespit edildi. Şüpheliler arasında bulunan Y.B., D.K. ve Y.T’nin onun yardımcılığını yaptıkları öğrenildi. Oto hırsızlığı yapanlar, otoların motor ve şase numaralarını değiştirenler, sahte belge hazırlayanlar, araçları pazarlayanlar gibi bölümlere ayrılan şüphelilerin bazı kişilere de şebekenin sözde il temsilciliklerini verdikleri öğrenildi.

Bazı araç sahiplerinden fidye istediler

Şüphelilerin çaldıkları otomobilleri İstanbul’da bulunan depolara götürerek bazılarının motor ve şase numaralarını değiştirdikleri ve sahte belgeler hazırlayarak il dışına gönderip sattıkları belirlendi. Şüphelilerin bazı olaylarda otomobilleri parçaladıkları ve yedek parça olarak oto sanayi sitelerinde pazarladıkları öğrenildi. Bu iki yöntem dışında bazen çaldıkları otomobilin sahibini birkaç gün sonra arayan şüphelilerin “Araban elimizde, bize para verirsen onu sana geri veririz. Yoksa parçalayacağız” diyerek tehdit ederek sahiplerine adeta geri sattıkları öğrenildi.