07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Öcalan: Erdoğan’ı İdamdan Kurtardım
Öcalan: Erdoğan’ı İdamdan Kurtardım

Öcalan: Erdoğan’ı İdamdan Kurtardım

Avrupa’da yayımlanan “İmralı Notları” kitabında yer alan tutanaklarda, 17-25 Aralık’a ilişkin diyaloglar da var. Ocak 2014’te Başbakan Erdoğan  ile görüşen HDP heyetinde yer alan Sırrı Süreyya Önder Öcalan’a o görüşmenin detaylarını anlatıyor…Öcalan,” biz arkasından çekilseydik, sonu Menderes gibi Mursi gibi olurdu” diyor. 

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre; 17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonlarının ardından İmralı’da yapılan ilk görüşmede HDP heyetinde yer alan Sırrı Süreyya Önder, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmelerin ayrıntılarını  Öcalan’a anlatıyor…

İşte tutanaklara göre  öcalan ile Önder arasındaki o diyaloglar;

Erdoğan: Yeniden yargılamaların önünü açacağız

ÖNDER: Başbakan cevaben bir master planlarının olduğunu, bunu zamanı ve yeri geldikçe ve devlet kurumlarında görüş birliği oluştukça paylaştıklarını söyledi. Hafta sonuna kalmadan vekillerin çıkmış olacağını, Sabahat Hanım için arkadaşlarına ne yapabiliriz diye sorduğunu, onlardan mevcut mevcut yasal düzlem içinde bir şey yapılamayacağı cevabını aldığını söyledi. Bir anayasa değişikliği düşünüldüğünü, buna bizim de destek vermemiz halinde sorunun halledileceğini ekledi. Bu desteğin açık mı, kapalı mı olacağını şartları gözeterek karar vermemizi istedi. Yeniden yargılamaların önünü açacaklarını, bunun birçok sorunu çözeceğini söyledi.

Öcalan: O’na de ki; “Apo seni idamdan kurtardı”… Sonu Menderes gibi olacaktı

ÖCALAN: Bu çok önemlidir. Sen bir daha görüşeceksin. (Gülerek) “Sen meydanlarda Apo’nun asılmamasına hayıflanırken Apo seni kurtardı, idamdan kurtardı” diyeceksin. Bana halen sen süreci yavaşlattın diyorlar. Oysa biz tam olarak çekilmiş olsaydık onu içeri atarlardı. Sonu Menderes gibi olurdu.

ÖCALAN: Başbakan’a deyin ki, başkanlık modelini de hızla tartışabiliriz. Ama onun dediği gibi olmaz, demokratik olacak. Demokratik Türkiye ve Kürt meselesinde hızla çözüme gidilmelidir. Dağdakileri, cezaevindekileri, tüm Kürtleri demokratik siyasete katacak konuları heyet ile tartışacağız.

Öcalan: Ona de ki;”Seni kafese koyacaklar”

ÖNDER: Başbakan’a sizin 17 Aralık’tan önce “Onu Mursi gibi yargılayacaklar” sözünü aktardım. Ama şimdiki konumu Mübarek gibi olabilir.

ÖCALAN: Doğru, ona de ki, seni kafese koyacaklar. Mübarek gibi olabilir. O şansını yitirdi, ama hâlâ her şey kaybedilmiş değil. Eskiden on yılda bir darbe olurdu, beş yılda bir muhtıra olurdu. Şimdi sürekli darbe süreci var ama durumu kurtarabiliriz.