07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Kol Böreği Gibi Köprü
Kol Böreği Gibi Köprü

Kol Böreği Gibi Köprü

İstanbul Boğazı’na inşa edilen 3. köprüde sona yaklaşıldı. Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu’nun şovla son tabliyesinin kaynağını yaptığı köprüde hazine garantisi de netleşti. Köprü için günlük 480 bin dolar yani 1.4 milyon lira hazine garantisi verildi.

3 milyar dolara mal olacak proje, ağustos ayında devreye girecek. 3. köprü ve otoyol inşaatı tamamlandığında araç başına 3 dolar olmak üzere, her gün 135 bin otomobil geçişi için Hazine garantisi bulunuyor. Böylece köprünün günlük geliri en az 480 bin dolar (1.4 milyon TL) olacak. Bu rakam ağır vasıta araçlarda 15 doları bulacak.

Yani “köprü pahalı geçmiyorum” diyen de eğer araç sayısı hazine garantisine ulaşmazsa yine cebinden ödemiş olacak.

Hazine Garantisi Nasıl Verildi

3. Köprü ve otoyol projesinin daha önce gerçekleşen ihalelerine teklif gelmeyince hükümet, ihale koşullarını değiştirmiş ve araç geçiş garantisini artırmıştı. Daha önce 100 bin araç garantisi 135 bin araca çıkarıldı. Yani devlet, bu sayıda aracın geçmemesi halinde, aradaki farkı ortaklığa ödeyecek. Araç geçişinde alınacak ücret de 3 dolar+KDV olarak belirlendi. 3. Köprü’nün işletmeye alındığı günden itibaren hiç araç geçişi olmasa dahi şirketin günlük geliri devlet garantisiyle günde en az 480 bin dolar olacak. Araç geçişi 35 binde kalsa bile devlet İçtaş-Astaldi’ye hiç geçmeyen 100 bin araca karşılık 354 bin doları ödeyecek.