07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Kansız Olmaz !
Kansız Olmaz !

Kansız Olmaz !

Ankara’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu’nda konmuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemi tartışmalarına çok sert mesajlar verdi. “Anayasa’yı değiştirelim; “Bir kişi konuşacak, Türkiye susacak. Bir kişi konuşacak, hakim ona göre karar verecek. Bir kişi konuşacak, ona göre milletvekili listeleri hazırlanacak. Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz” dedi.Kılıçdaroğlu TOBB’u da sert bir sille eleştirdi.

İşte Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından başlıklar;

“Bütün yükü benim sırtıma yükleyemezsiniz destek vermelisiniz””

-150 yıldır parlamenter sistem geleneğimiz var, Osmanlı’dan geliyor. Şimdi parlamenter sistemi tu kaka yaptık. Yine size soruyorum. ‘Parlamenter sistem bekleme odasına alınmıştır’ dediği zaman neden içinizden birisi çıkıp itiraz etmedi? ‘Parlamenter sistem bekleme odasına aldım’ demek ne demektir biliyor musunuz? ‘Ben milli iradeyi tanımıyorum’ demektir. Yine size söylüyorum ve sitem de ediyorum. Kusura bakmayın. Benim sitem etme hakkım var. Bütün yükü benim sırtıma yükleyerek demokrasi arayışı içine girmemelisiniz. Destek vermelisiniz.

“TÜSİAD kadar yürekli olamadınız”

-Laiklik Anayasa’dan çıkarılmalıdır, diyor. Niye itiraz etmiyorsunuz? Sizin ünvanınızın başında Türkiye yok mu? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği değil mi? Laiklik din ve vicdan özgürlüğü değil mi? Bir kişi kalkacak, TBMM Başkanı kalkacak, konuşacak. ‘Laiklik Anayasa’dan çıkarılmalıdır’ diyecek, kusura bakmayın ama TÜSİAD kadar yürekli olamayacaksınız. Bunu kabul edemiyorum.

“Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz”

 

-Bu Anayasa diyor ki ‘Yargı bağımsız ve tarafsızdır’. Hiçbir makam, merci yargıya emir ve talimat veremez, diyor. Yeni Anayasa yazsak aynı şeyler yazacağız. Peki ben size soruyorum, dedim. Ben Sayın Cumhurbaşkanı’nın da Adalet Bakanı’nın da yargıya emir ve talimat verdiğini yazılarımla defalarca ortaya koydum. Peki bu talimatlar nasıl veriliyor? Darbe hukukuyla beraber ele alacaksak Anayasa’yı değiştirelim. Darbe hukuku kalsın, biz bu Anayasa’yı değiştirelim; ne için? ‘Başkanlık sistemini getireceğiz’. Bir kişi konuşacak, Türkiye susacak. Bir kişi konuşacak, hakim ona göre karar verecek. Bir kişi konuşacak, ona göre milletvekili listeleri hazırlanacak. Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz. Açık ve net.

“Atatürk’ün adını Anayasa’dan çıkaramazsın”

-Anayasa’nın değiştirilemez ilk 4 maddesi üzerinden hükümetin bu konudaki tutumunu eleştiren Kılıçdaroğlu, “Orada Atatürk milliyetçiliği var ya Atatürk adını nasıl çıkarırız oradan, bütün formül onun üzerine kurulu. Kardeşim sen kim olursan ol, ne kadar güçlü olursan ol sen Atatürk’ün adını Anayasa’dan çıkaramazsın.