07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » İtalya’dan “At Pazarlığı” İsyanı
İtalya’dan “At Pazarlığı” İsyanı

İtalya’dan “At Pazarlığı” İsyanı

İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini, Türkiye’deki  milletvekili, gazeteciler ve hukukçuların tutuklanmasına “Bir demokraside böyle bir şey olamaz” diye tepki gösterdi. Laura Boldrini, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile yaptığı mülteci anlaşmasına atıfta bulunarak, “anlaşma yaptık diye görmezden gelemeyiz” dedi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Laura Boldrini, daha önce de 15 Temmuz darbe girişimini eleştirmiş ancak darbe girişimi sonrası yapılan gözaltılara ve işten çıkarmalara da tepki göstermişti.
Boldrini, bu operasyonları “sivil darbe” olarak yorumlamıştı.

İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı bugün yaptığı açıklamada da “sivil darbe” benzetmesini yineleyerek şunları söyledi:

“Sivil darbe yapılıyor”

“Türkiye’de bir askeri darbeden söz ediliyordu, şimdi ise sivil darbe yapılıyor. Muhalif milletvekillerinin tutuklanması anlaşılır gibi değil, bir demokraside böyle bir şey olamaz.
“Hakimlerin, gazetecilerin tutuklanması, akademisyenlerin kovulması anlaşılır gibi değil. Buna nasıl kayıtsız kalabiliriz!”

“Anlaşma yaptık diye görmezden gelemeyiz”

“Bir anlaşma yaptık diye olanları görmezden gelemeyiz. Görevim gereği, bu yaşananların alarm zilleri olduğunu söyleme gereği hissediyorum. Türkiye ile anlaşma yapmış olmak kendi ruhumuzun ve güvenilirliğimizin bir parçasını kaybetmemiz anlamına geliyor.”

 

İtalya Başbakanı Matteo Renzi de Pazar günü katıldığı bir televizyon programında “Gazetecileri, hakimleri ve muhalif milletvekillerini tutuklayan bir Türkiye AB’ye giremez” demişti.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni de Twitter’a yazdığı mesajda “Demirtaş ve HDP’li diğer milletvekillerinin gözaltına alınmasından endişe duyuyorum. İtalya, meclisteki muhalefetin haklarına saygı gösterilmesi çağrısı yapıyor” ifadelerini kullanmıştı.