07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “İstihbarat Sorunlarımızın Olduğu Sır Değil”
“İstihbarat Sorunlarımızın Olduğu Sır Değil”

“İstihbarat Sorunlarımızın Olduğu Sır Değil”

Başbakan Binali Yıldırım, CNN Türk canlı yayınında konuştu. Önümüzdeki günlerde yeni bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayınlanacağını açıklayan Yıldırım, darbe girişimi bilgisinin Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) 15 Temmuz günü saat 15.00’te geldiğini söylerken, ” MİT Müsteşarı neden bize haber verilmediğinin cevabını veremedi” dedi.

 

Yıldırım’ın konuşmasından satır başları:

“Önümüzdeki günlerde yeni bir KHK yayınlanacak”

“KHK bugüne kadar 3 tane çıktı, bundan sonra da çıkacak. Önümüzdeki günlerde yeni bir KHK yayınlanacak, onunla ilgili hazırlık çalışmaları devam ediyor. Dahil olacak konular hususunda çalışılıyor, birkaç güne kadar toparlanmış olacak.”

“İstihbarat sorunlarımızın olduğu sır değil”

“Yeni kararnamede istihbaratla ilgili çalışmalar yapılıyor. İstihbaratla ilgili sorunlarımız olduğu ortada, bu bir sır değil. O bakımdan istihbarat bir ülkenin güvenliği için geleceği için olmazsa olmaz öneme sahiptir. Bilgiye sahip olmazsanız, başınıza gelecek olaylara tedbir almakta geç kalırsınız. Bizim 15 Temmuz’da yaşadığımızın özeti budur. Yeterli istihbarat alınabilseydi, belki de bu mesele bu noktaya gelmeyebilirdi. Bunlar ayrı meseleler.

İstihbaratın yeniden yapılanması, iç ve dış tehditleri aynı anda ele alacak ve onlara yönelik operasyonel tedbirler içerebilecek, gelişmiş ülkelerin sahip oldukları bir istihbarat alt yapısı var tabii. Ama önemli olan buradaki koordinasyonsuzluğu ortadan kaldırıp, bilgi kirliliğine meydan vermeden, istihbaratın sağlıklı işlemesini sağlamak. İstihbaratın birçok yönü var.”

“TİB’i kapatacağız”

“Bir olay olduktan sonra olayla ilgili derinlendirme ve olayı aydınlatma için yapılan bir çalışma var. Bütün bunların kimin tarafından nasıl yapılacağı bu düzenlemede yer alacak. TİB’i de kapatacağız. TİB artık epey yıprandı. 17-25 Aralık sürecinde de TİB üzerinde FETÖ yoğun yapılanma yaptı. TİB’in yerine bir kuruluş gelmeyecek. TİB de istihbarat kuruluşlarına destek veren bir yapıydı. Bu yapı yeni kurulacak istihbarat sisteminde ele alınmış olacak.

Kayıtlarıyla ilgili, süre gelen davalar var. Bunlarla ilgili araştırmalar yapıldı. Kapatılınca da orada kurumsal hafıza yok olmayacak. Onlar bir kenarda duracak. Herhangi bir hukuki delil ihtiyacı olunca oradan karşılanacak.”

“MİT Müsteşarı neden bize haber verilmediğinin cevabını veremedi”

“MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na bağlanması gündemimizde olan bir şey. Darbe girişimiyle ilgili Hakan Fidan’a neden haber vermediniz diye sordum, bana bunu izah edemedi. Bizim için işlerin önceliği var. Büyük bir felaketin eşiğinden döndük. Bunları yaptıktan sonra, biz ne yanlış yaptık bütün bunların özeleştirisini tabii ki yapacağız. Kendi içimizde zaafiyete düşersek büyük yanlış olur. Büyük felaket arkasından “sen görevini yaptın, sen yapmadın” gibi bir münakaşa o krizin doğurduğu sonuçların bertaraf edilmesine katkı sağlamaz. Aksine moral değerler tekrar gidebilir ve başka bir krizle yüz yüze gelebilirsiniz. Önceliğimiz kişilerin hangi pozisyonda olduklarından ziyade bu işle ilgili temizlememiz gereken birçok konu var.”

“Karanlıkta ıslık çalmak gibi”

“Bir Genelkurmay Başkanı’nın yıllardır en yakınında bulunan özel kalemi, yaveri, “buraya kadar komutanım” diyebiliyor ve onu alıp hainlerin merkezine götürülmesini sağlayabiliyor. Bunlar düşündürücü. Arkasında ne var, ya bu işi küçümsedik aşırı özgüvenle hareket ettik, ya da bu örgüt o kadar kendisini saklayabiliyor ki ne kadar dikkat ederseniz edin fark edemiyorsunuz. Cumhurbaşkanımızın yaveri, bizim yanımızda çalışanlar, bunlar ortaya çıktığında insanlar “bu da mı, hiç aklıma gelmezdi” diyor. Kapalı, şeffaf olmayan yapılarla mücadele zordur. Karanlıkta ıslık çalmak gibi bir şey.”

“Balkan Savaşı’ndan beri ordumuz böyle bir olayla karşılaşmadı”

“Elinizde bilgi yok, veri yok, bir sürü bilgi kirliliği var. Bu olay çok büyük tahribat yaptı, en başta ordumuza. Ordumuzun itibarına yönelik çok büyük tahribat oldu. Balkan Savaşı’ndan beri Türk ordusu böyle bir olayla karşılaşmadı. Siviller üzerine ateş ettiler, o gün de söyledim, bu görüntüleri binlerce çocuk gördü. Torunum diyor ki “dede, bunlar bizim askerimiz değil mi, niye insanları öldürüyor?” Ben açıklayamadım, laf boğazıma düğümlendi. Ama şimdi açıklıyorum. Bunlar en ağır şekilde adaletin el verdiği en ağır şekilde cezalandırılacak. Hiçbir şey yanlarına kar kalmayacak. Adaletle davranacağız, intikam ve merhametle hareket etmeyeceğiz. Hukuk devletinde yargısız infaz olmaz.”