07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » IŞİD Türkiye Sınırını Böyle Geçiyor
IŞİD Türkiye Sınırını Böyle Geçiyor

IŞİD Türkiye Sınırını Böyle Geçiyor

Suriye’de Türkiye sınırına yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Tel Abyad kasabasında YPG tarafından ele geçirilen kayıtlar, IŞİD’in geçen Haziran ayına kadar Türkiye sınırında militan sevkiyatını nasıl kontrol ettiğini ortaya koydu. Haber İngiliz Guardian Gazetesi’nde yayımlandı…
Guardian’ın Kürt güçler tarafından ele geçirilen belgelere dayandırdığı haberde, sınırdan sığınmacı olarak geçiş yapanlarla ilgili bilgileri içeren kayıtların, IŞİD militanlarının hiç zorlanmadan Suriye’den Türkiye’ye geçebildiğini ortaya koyduğu belirtilldi.

“IŞİD Göçmen İdaresi damgalı belgelerle Türkiye sınırından geçiyorlar”

Geçen yıl haziran ayında Tel Abyad’ın kontrolünü ele geçiren YPG güçlerinin elde ettiği ve üzerinde ‘IŞİD göçmen idaresi’ ile ‘ulaşım birimi’ damgası bulunan kayıtlarda, Türkiye’ye geçen onlarca militanın isimleri, kimlik numaraları ve diğer kişisel verileri yer alıyor.

Kürt güçlerin İngiliz Guardian gazetesine verdiği kayıtlara göre, IŞİD’in onlarca otobüsle Türkiye ve Suriye arasında militan taşıdığı belirtiliyor. Guardian’ın ele geçirdiği kayıtlarda 7 bebek, 14 çocuk, 7 genç ve 42 yetişkinin ismi yer alıyor.

En fazla trafik Rakka ve Musul’dan

Kayıtlar özellikle IŞİD’in Suriye’deki başkenti Rakka ile Irak’taki kalesi olan Musul arasından yoğun militan sevkiyatı yapıldığını gösteriyor.

Belgeleri inceleyen IŞİD uzmanı akademisyen Aymenn al-Tamimi, “Bu kayıtlar ve benzer diğer belgeler, IŞİD’in elindeki topraklarda her gün otobüslerle yapılan sevkiyatı gösteriyor. Sevkiyat IŞİD tarafından yönetiliyor” dedi.