07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » İran’a Yönelik Yaptırımlar Kaldırıldı
İran’a Yönelik Yaptırımlar Kaldırıldı

İran’a Yönelik Yaptırımlar Kaldırıldı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA), İran’ın nükleer anlaşma kapsamında gerekli adımları tamamladığına yönelik onaylarını doğruladıklarını ve İran’a yönelik yaptırımların kaldırıldığını duyurdu.

Konu hakkında basın açıklamasında bulunan Kerry, 16 Ocak gününün, ‘daha güvenli bir dünyanın ilk günü’ olduğunu, diplomasi çabalarının dünyanın önemli sorunlarını çözmede ne kadar güçlü olduğunu kanıtlandığını söyledi.

“Nükleer silah tehdidi oratadan kalktı”

Bir geçiş döneminden uygulama dönemine geçildiğini kaydeden Kerry, nükleer silah tehdidinin ortadan kaldırıldığını vurguladı. Bakan, AB ve Amerika’nın, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın, İran’ın taahhütleri yerine getirmesini onaylamasıyla birlikte, derhal İran’ın nükleer faaliyetlerine bağlı yaptırımları kaldırdığını ifade etti.

Ambargo kalktı ama gözlem devam edecek

Kerry, İran’ın nükleer yetisini azaltmak amacıyla önemli adımlar attığını belirtti ancak İran’ın anlaşma şartlarına uymaya devam edip etmeyeceğini her an tedbirli bir şekilde gözlemlemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.