07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Hitler Modeli Önermek Serbest, Özerklik Yasak”
“Hitler Modeli Önermek Serbest, Özerklik Yasak”

“Hitler Modeli Önermek Serbest, Özerklik Yasak”

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, basın toplantısında konuştu. Yeni anayasa ve başkanlık sitemine ilişkin Demirtaş “Varsa yoksa başkanlık. Ne diyor Başbakan, muhalefet bunu tartışmaktan çekiniyor. En azından tartışalım diyor. E tartışalım. Peki biz özerkliği tartışalım dediğimizde neden vatan haini oluyoruz. Senin önerdiğin model bizimki de model. Sen bütün ülkeyi bir adama teslim edelim diyorsun biz hayır ülkeyi vatandaşlara teslim edelim diyoruz. Seninkini tartışmayınca üzülüyorsun da biz tartışalım dediğimiz de neden vatan haini, bölücü terörist oluyoruz. Başkanlık tartıştırmak size hak da özerklik önermek bize niye suç” dedi.

Demirtaş’ın açıklamaları şöyle;

-Ülkenin bir bölümünde bu kadar ağır bir savaş, ölüm her gün acılar yaşanırken siyasetin ve toplumun önemli bir kesiminin bütün olup bitenlere duyarsız kalması elbette beklenemez. Türkiye sıradan olağan şeylerden geçmiyor. Ortadoğu genelinde olağanüstü gelişmeler, tarihsel süreçler yaşanıyor. Ülkemizde de 7 Haziran sonrasında Ortadoğu benzeri şeyleri yaşamaya başladık. Her geçen gün artan dozu itibariyle de tırmanan savaş süreciyle karşı karşıya kaldık. Ülkeyi yönetenler kendi cephelerinden hiçbir suçlarının, günahlarının olmadığını ülkede bütün olup bitenlerin sorumlusunun HDP olduğunu söyleyip duruyorlar. 13 yıldır iktidarda olan bu zihniyet Türkiye’de gerçekleşmiş hiçbir olumsuzluğu üstlenmedi. Yapılan bütün iyi şeyler AKP tarafından kötülükler de muhalefete tarafından yapılmıştır. Hep bu yalan arakasına sığınarak ülkeyi maalesef yönetmeye devam ediyorlar

“ÇÖZÜM SÜRECİ BUZDOLABINDA DİYEN ZİHNİYET BUGÜN YAŞANANLARIN SORUMLUSU”

-Çözüm süreci buzdolabında sözü kime ait? Bu cümlenin sahibi kimse, bugün yaşananların sorumlusu bu zihniyet. Çözüm sürecine buzdolabına kaldıran HDP değildir. Müzakere masası yoktur. Kürt sorunu bitmiştir diyen biz değiliz. Yalın açık çözüm sürecini bitirme anlayışı varken, bugün bütün olup bitenlerden HDP’yi sorumlu tutulmaktan toplumu kandırmaya çalışmaktan başka bir şey değildir. Çok ucuz bir politikadır. Çözüm sürecini bitirenlerden şu cesareti ve samimiyeti beklerdik; evet biz çözüm sürecini bitirdik, inanmıyoruz. Askeri seçeneği yeniden gündeme aldık. Açık yüreklilikle bir beyan beklerdik.

“SANKİ ASKERİ, POLİSİ, TANKI, TOPU O SOKAKLARA HDP GÖNDERMİŞ GİBİ”

-Sanki barikatları, hendekleri HDP kazmış oluşturmuş. Sanki Operasyon emrini HP vermiş. Sanki askeri, polisi, tankı, topu o sokaklara HDP göndermiş gibi. Ülkenin bütün günahlarını HDP üzerine yığarak bu işten kurtulacaklarını zannediyorlar

-Herkesin yüzde 100 HDP’ye inanmasını beklemiyoruz. Böyle bir şey olamaz bizim böyle bir beklentimiz de yok. Ama her insanın göğüs kafesinde bir kalp, yürek bir de vicdan vardır. Vicdanın kırıntısı kalmışsa bir insanda o kırıntıya sığınarak bütün bu olup bitenleri doğru bir şekilde anlamlandırabilir.

“HENDEKLER, BARİKATLAR DİYALOG, MÜZAKERE İLE ORTADAN KALKAR, KALKMALI DİYORUZ”

-HDP’yi suçlayarak bizi linç ettirmeye çalışarak günahlarından kurtulamazlar. Devleti siz yönetiyorsunuz savaş emirlerini siz veriyorsunuz. Biz gece gündüz barış müzakere çağrısı yapan bir partiyiz. Hendekler, barikatlar diyalog, müzakere ile ortadan kalkar, kalkmalı diyoruz.

“BAŞKANLIK TARTIŞTIRMAK SİZE HAK DA ÖZERKLİK ÖNERMEK BİZE NİYE SUÇ”

-Masadan kalkan kendileriydi. Uzlaşma komisyonunu dağıtan kendileriydi. Şimdi yeniden anayasa yapıyormuş gibi davranıyorlar ama hayır tek bir maddeye ihtiyaçları var. Başkanlık. Bu konuda samimiyet yok. Varsa yoksa başkanlık. Ne diyor Başbakan, muhalefet bunu tartışmaktan çekiniyor. En azından tartışalım diyor. E tartışalım. Peki biz özerkliği tartışalım dediğimizde neden vatan haini oluyoruz. Senin önerdiğin model bizimki de model. Sen bütün ülkeyi bir adama teslim edelim diyorsun biz hayır ülkeyi vatandaşlara teslim edelim diyoruz. Seninkini tartışmayınca üzülüyorsun da biz tartışalım dediğimiz de neden vatan haini, bölücü terörist oluyoruz. Başkanlık tartıştırmak size hak da özerklik önermek bize niye suç.

-Öldürülen insanların, sivillerin cenazeleri yerde haftalarca bekletiliyor, çürümeye terk ediliyor. 70 yaşındaki kadının 7 gün boyunca sokak ortasında bekletilmesini soracaktım Davutoğlu’na, hadi HDP ile olan randevundan kaçtın, peki Azrail’den kaçabilecek misin? Sen niye insanların cenazelerine işkence yaptın diye ahirette sorulacak, oradan da kaçabilecek misin? Diyarbakır’da anneler çocuklarının cenazelerini almak için açlık grevi yapıyor. Sur’da 3 çocuğun cenazesi 10 günden uzun süredir çürümeye terk edildi. İzin vermiyorlar, vermeyiz diyorlar, orada kalacak diyorlar. “Biz hesap vermeyiz” diyor Davutoğlu. Hergün Saray’a hesap vermekten utanmıyorsun da muhalefete mi hesap vermiyorsun. HDP’ye hesap mı vereceğiz diyorlar.

-Ülkenin her yerinde özerk yönetim hayata geçerse rahatça nefes alacağız. Adı demokrasi olmayan ülkelerde merkezi yönetim var, adı demokrasi olan ülkelerde özerk yönetimler var. Hitler modeli önermek serbest, özerklik yasak. Hitler modelini biz önersek tek kişilik hücrede ömür tüketiyor olurduk.

-Cemevi bir ibadethanedir. Çünkü Aleviler öyle görüyor. Nokta. Bunu kimsenin tartışmaya hakkı yoktur. Diyanet, ‘Bunu söylemek bizim haddimize değil’ diyerek çıkıp özür dilemelidir