07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Gece Yarısı HDP Baskını
Gece Yarısı HDP Baskını

Gece Yarısı HDP Baskını

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da olduğu 12 HDP’li milletvekili dün gece yarısı evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ile Şırnak Milletvekili Leyla Birlik tutuklandı. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Sırrı Süreyya Önder, Gülser Yıldırım ve Selma Irmak için de tutuklama istendi. HDP milletvekili Ziya Pir ve İmam Taşçıer ise savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.  Sırrı Süreyya Önder hakimlik sorgusunun ardından adli kontrol şartı konularak serbest bırakıldı. Anadolu Ajansı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ tutuklandığını duyurdu.


AA’nın tutuklandı haberine tepki ise Demirtaş’ın avukatlarından geldi. Avukatlar tutuklama kararından kendilerinin haberleri olmadığını söyledi..ABD Ankara büyükelçiliği “rahatsız olduk” açıklaması yaptı

HDP’ye gece baskınıyla başlayan gelişmeler şöyle oldu

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP’li vekillerin evlerine polis operasyonları gerçekleştirildi.

Demirtaş saat 01:30’da attığı tweet’de evinin kapısında polislerin olduğunu ve zorla gözaltına alma kararının bulunduğunu yazdı.


HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP’li vekillerin evlerine polis operasyonları gerçekleştirildi.

Demirtaş saat 01:30’da attığı tweet’de evinin kapısında polislerin olduğunu ve zorla gözaltına alma kararının bulunduğunu yazdı.

Gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bu sabah avukatı ile birlikte adliyeye çıkarıldı.Demirtaş’ın ifadesi tamamlandı.. Demirtaş tutuklma istemiyle mahkemeye sevk edildi..

Demirtaş : Beni Halkım Sorgulayabilir

Demirtaş, “Er ya da geç demokrasi mücadelemiz kazanacaktır. Erdoğan şahsında, köhnemiş bu rejim değişecektir. Sizden hiçbir talebim ve beklentim yoktur. Siyasi faaliyetlerim nedeniyle ancak beni seçen halkım sorgulayabilir. Şaibelerle dolu bir siyasi geçmişe sahip olan Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargı tiyatrosuna figüran olmayı kabul etmiyorum” dedi.
Aynı soruşturma kapsamında bulunan haklarında Diyarbakır’da soruşturma açılan 6 milletvekilinin ifadeleri alındıktan sonra mı karar verileceği, yoksa ayrı ayrı mı karar verileceği öğrenilemedi.

HDP’nin diğer eş genel başkanı Figen Yüksedağ’ın evine de polislerin baskın yaptı. Yüksedağ’ın danışmanı Sıtkı Güngör, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Yüksekdağ’ın evine polislerin geldiğini yazdı.

HDP Genel Merkezi’nde Arama

HDP Genel Merkezinin olduğu sokağın giriş çıkışlarını kesen polis ekipleri HDP Genel Merkezinde arama çalışması başlattı. Polis baskını öncesinde genel merkez binasında HDP’li milletvekilleri toplantı halindeydi. Bu vekillerle polis arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı.

İçişleri Bakanlığı Açıklama Yaptı

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıklarının ilgili kolluk birimlerine verdiği talimatlar doğrultusunda 11 milletvekilinin adli mercilere götürülmek üzere yakalama işleminin gerçekleştirildiği bildirildi.

HDP’de Gözaltına Alınan Vekiller

Gözaltına alınan HDP’li diğer milletvekillerinin isimleri şunlar:

İstanbul milletvekili Selahattin Demirtaş
Van Milletvekili Figen Yüksekdağ
Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder
Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Ferhat Encü
Diyarbakır milletvekilleri İdris Baluken, Ziya Pir ve Nursel Aydoğan
Mardin milletvekili Gülser Yıldırım
Hakkari milletvekili Abdullah Zeydan

25 Yıl Sonra Aynı Görüntü

Grup Başkanvekili İdris Baluken’in gözaltı görüntüleri, 1991 yılında Demokrasi Partisi (DEP) milletvekillerinin Meclisten zorla götürülmelerini akıllara getirdi.

hdpgozalti

Başbakanlık Açıklaması

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, HDP eş başkanları ve milletvekillerine yönelik operasyonla ilgili uluslararası basına yönelik bir duyuru yayınladı. Duyuruda, gözaltıların HDP’li vekillerin ifade vermeye gitmemeleri nedeniyle gerçekleştirildiği belirtildi.

Bozdağ: Hukukun Gereği Yerine Getirildi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HDP’li vekillerin gözaltına alınması ile ilgili “Gözaltına alınan milletvekilleri, hukuku tanımadı. Hukukun gereği yerine getirildi. Tamamen yargının tasarrufu” dedi.

Ziya Pir Serbest Bırakıldı

HDP milletvekili Ziya Pir ise savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Kılıçdaroğlu: Seçimle Gelenlerin Seçimle Gitmesini Savunacaksınız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gözaltına alınan HDP milletvekilleri ve Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve yazarlarıyla ilgili olarak, “Biz düşünen insanların, siyasetçilerin, bilim insanlarının, gazetecilerin görüşleri ne olursa olsun hapse atılmasına karşıyız. Demokrasiyi savunuyorsanız seçimle gelenlerin seçimle gitmesini savunacaksınız. Aksi halde demokrasiyi katledersiniz” diye konuştu.

Binali Yıldırım: Seçimle Gelen Terörle İç İçe Girerse Bunun Hesabını Verir

Başbakan Binali Yıldırım “Türkiye bir hukuk devleti. Hukukun önünde hiç kimsenin geçiş üstünlüğü yoktur. Bütün vatandaşlarımız hukuk önünde eşittir. Yapılan işlem hukuk içerisinde bir işlemdir. Yani daha önce mahkemeler dokunulmazlıkları kaldırılan toplam 154 milletvekili hakkında çağrı yapmışlar, bunlardan HDP milletvekilleri dışında tamamı gitmiş ifadesini vermiş ve yasal süreç devam etmektedir. HDP milletvekillerinden sadece 1 tanesi gitmiş, 54’ü bu çağrıya uymamıştır. Yani hukukun üstünlüğünü tanımamışlardır. Dolayısıyla yapılan işlem mahkemelerin yaptığı çağrıyı yerine getirmemesi üzerine gerçekleşen bir işlemdir. Siyaset, suç işlemenin bir kalkanı olamaz. Eğer siz siyaseti suç işlemek için kendinize bir güvence olarak görürseniz büyükyanlış içinde olursunuz”

HDP’den Açıklama

HDP Genel Merkezi’nde bekleyen MYK üyeleri ve milletvekillerinin basın açıklaması, polisin gazetecilerin geçişine izin vermemesi nedeniyle sadece HDP’nin sosyal medya hesapları üzerinden yayınlanabildi. Barıştan ve demokrasiden yana olan herkesi dayanışmaya davet eden Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, gözaltıların Türkiye siyasi tarihine kara bir leke olarak geçeceğini söyledi.

Kim Tutuklandı Kim Serbest Kaldı

Ankara’da Genel Merkez binasında dün gece gözaltına alınan ve hakkında Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında uçak ile Bingöl’e getirilen HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Bingöl Adliyesi’ndeki savcılık sorgusundan sonra tutuklanma talebi ile Sulh Ceza Hakimliğine çıkarıldı. Sulh Ceza Hakimliği, Baluken hakkında tutuklama kararı verdi. Baluken’in, hem savcılıkta hem de Sulh Ceza Hakimliğinde ifade vermediği öğrenildi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’den sonra , Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ile Şırnak Milletvekili Leyla Birlik tutuklandı. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Sırrı Süreyya Önder, Gülser Yıldırım ve Selma Irmak için de tutuklama istendi. HDP milletvekili Ziya Pir ve İmam Taşçıer ise savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Sırrı Süreyya Önder de hakimlik sorgusunun ardından adli kontrol şartı konularak serbest bırakıldı.

Demirtaş ve Yüksekdağ Tutuklandı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bu sabah avukatı ile birlikte adliyeye çıkarıldı. Avukatı Demirtaş’ın adliyede isnat edilen suçlara dair savcının sorularına yanıt vermek istemediğini, sadece kısa bir beyanatta bulunacağını söylediğini sosyal bildirdi. Selahattin Demirtaş, savcılık işlemlerinin ardından tutuklanması istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Demirtaş hakkında tutuklama kararı verildi. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise dün gözaltına alındığı Ankara’dan Diyarbakır’a getirildi. Figen Yüksekdağ, savcılıktaki işlemlerinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Figen Yüksekdağ hakkında tutuklama kararı verildi.

HDP Eşgenel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında tutuklama kararı verilmesinin ardından ABD’nin Ankara Büyükelçiği bir mesaj yayımladı.
ABD Büyükelçiliği’nin Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Tom Malinowski’nin İngilizce attığı tweet’in Türkçe tercümesi yer aldı.
ABD Büyükelçiliği’nin tweet’inde şöyle denildi:
“Türk hükümetinin HDP liderlerini ve diğer mv’leri tutuklayıp, internete erişimi engellemesi dost&müttefik olarak bizi derinden rahatsız etti.”