07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Franco Diktatörlüğünün İlanı Toledo İle Olmuştu
Franco Diktatörlüğünün İlanı Toledo İle Olmuştu

Franco Diktatörlüğünün İlanı Toledo İle Olmuştu

Davutoğlu’nın Sur’ Toledo gibi olacak sözleri tartışılıyor. Davutoğlu’nun Toledo örneğini İspanya iç savaşı açısından ele almak lazım. Ronald Fraser’in “İspanya’nın Kanı” kitabın da Toledo direnişi de anlatılır. O direniş tam 70 gün sürmüştü. Toledo’nun Franco’ya bağlı kuvvetler tarafından ele geçirilmesi sonrası Franco genelkurmay başkanlığına atandı. Yani İspanya’nın tek hakimi oldu. “İspanya’nın Kanı” kitabında Franco’nun diktatörlüğünün ilan edildiği Toledo direnişi ve ele geçirilmesi şöyle anlatılıyor;

“(1 Ekim 1936) 27 Eylül 1936’da, Toledo, Madrid üzerine doğru ilerlerken Alcâzar’ı kurtarmak için yön değiştiren Franco’ya bağlı kuvvetler tarafından ele geçirildi. Piyade subay okulu olarak kullanılan Alcázar kalesi kente hakim bir tepenin üzerine kurulmuştu. Kale, Albay Moscardö’nun komutası altında, cumhuriyetçilerin kuşatmasına yetmiş gün direnmişti. Yarı yarıya yıkılan kale Halk Cephesi için bir saplantı haline gelmiş ve düşman birlikleri yaklaşmaya devam ederken, kaleyi teslim alma girişimleri için büyük bir çaba ve zaman harcanmıştı. (Halk Cephesi milisi -ve daha sonra ordu- geride asla bir düşman tabyası bırakmak istemiyordu.) Yön değiştirmesine rağmen, şimdiki durumda Afrika Ordusu Madrid kapılarına sadece 70 km. mesafede idi. İki gün sonra çok önemli bir olay oldu: ulusal savunma cuntası General Franco’yu İspanyol devletinin hükümet başkanlığına ve silahlı kuvvetlerin generalisimo’luğuna. (genelkurmay başkanlığı) atadı. O tarihe kadar, asi İspanya, savaşın patlak vermesiyle kurulan ve patriyarkal görüşlü General Cabannelas’ın liderliği altında sadece askeriyeden ibaret olan savunma cuntası tarafından yönetilmişti. Cunta’nın temel görevi, askerî faaliyeti koordine etmek, ilk bakışta politik olmaktan çok idarî olan bir devlet aygıtı geliştirmek idi.

Toledo’nun ele geçirilmesi için yapılan kutlamalar sırasında, karargâhın balkonundan kalabalığa hitap eden Yabancı lejyon komutanı Albay Juan Yagüe kısa bir konuşma yaptı. “Bugün, büyük bir gün,”diye söze başladı, “fakat yarın, daha da büyük bir gün olacak. Yarın, ya da çok kısa bir süre içinde, bizi zafere götürecek bir generalimiz olacak. Ve bu general, General Franco’dur”