02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Filistin İle Ticarette İsrail Onayı
Filistin İle Ticarette İsrail Onayı

Filistin İle Ticarette İsrail Onayı

Türkiye’nin Filistin’le imzaladığı ticaret anlaşmalarının hayata geçirilmesi artık İsrail’in ‘olur’una bağlı. TBMM ‘deki 2015’in son Dışişleri Komisyonu toplantısında Filistin ile  gümrük işbirliği ve ticaretin geliştirilmesi hususundaki kanun tasarısı ele alındı. Kabul edilen ve artık yasalaşan tasarıya göre Filistin ile ticaret İsrail’in onayına bağlandı. 

İşte Dışişleri Komisyonu’nda meclis tutanaklarına geçen görüşmeye ilişkin detaylar;

FİLİSTİN’E YAPILAN ŞEYLERİ MORAL AKTİVİTE OLARAK GÖRÜYORUZ

AKP’li Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak

-Filistin’le yapılan şeyleri biz moral aktivite olarak görüyoruz. O açıdan buna biraz önem veriyoruz.” diye konuştu.

AKP’li Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Levent Murat Burhan

– Gazze Şeridi şu anda abluka altında olduğu için oralarla doğrudan temas etmek imkânsız, İsrail toprakları üzerinden geçmek lazım. Dolayısıyla İsrail makamlarının bu konuda iş birliği göstermesi gerekiyor, tabii ki bu anlaşmanın uygulanması için.

Komisyonun CHP’li üyesi Oğuz Kaan Salıcı

-Bizim ticari olarak İsrail’i bypas ederek doğrudan Filistin’e mal gönderme imkânımız yok. Dolayısıyla yapma imkânımız sadece İsrail’deki Aşdod Limanı üzerinden oluyor. Onun için de İsrail’in buna izin vermesi gerekiyor. Yani bu anlaşma evet Gümrük Bakanlığından arkadaşımız söyledi ‘moral’ bir anlaşma. Onun dışında fiziki uygulaması umarım bu abluka kalktıktan sonra ancak söz konusu olabilecek bir anlaşma.

‘İSRAİL İZİN VERDİĞİ KADARIYLA VAR, İSRAİL İZİN VERMEZSE YOK’

Tutanaklara göre, Türkiye’nin Filistin’den yaklaşık ithalatının 2,5 milyon dolar olduğu kaydedilirken, Türkiye’nin ihracatının 90 milyon dolar civarında olduğu belirtildi.

CHP’li Yılmaz, “Ama kimin üzerinden? Biz ‘yok’ demiyoruz ona, yok değil yani.” demesi üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Uçarmak, “İsrail üzerinden tabii” diye cevap verdi. Komisyon üyesi Salıcı ise “İsrail izin verdiği kadarıyla var. İsrail izin vermezse yok.”

KOMİSYONDA OYLANARAK KABUL EDİLDİ

30 Aralık 2015 tarihli TBMM Dışişleri Komisyon tutanaklarına göre Türkiye Cumhuriyeti Hükümetiyle Filistin Devleti Hükümeti Arasında Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı İdari Yardım Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, 3 Aralık 2015 tarihinde Meclis’e sunuldu ve 25 Aralık 2015 tarihinde Komisyona havale edildi. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından tasarı, Komisyonda oylanarak kabul edildi.