07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Erdoğan Suriye’ye Girecek Ama Asker Durduruyor”
“Erdoğan Suriye’ye Girecek Ama Asker Durduruyor”

“Erdoğan Suriye’ye Girecek Ama Asker Durduruyor”

İngiliz Independent gazetesi yazarı Patrick Cockburn, ertelenen Cenevre görüşmeleri üzerinden Tayyip Erdoğan’ı yazdı. Türkiye’nin şimdiden ‘kaybeden taraf’ olduğu değerlendirmesini yapan Cockburn’a göre, Erdoğan, Suriye’yi işgal etmeyi planlıyor ama Türk generaller engelliyor.

İşte İngiliz Independent gazetesi yazarı Patrick Cockburn’un o makalesinden başlıklar;

Türkiye amacına ulaşamayacağını kabul edemeyecek kadar fazla yatırım yaptı

İran ve Hizbullah’ın varlıklarının bu savaşlarda elde edilecek zafere bağlı olduğuna inandıklarını yazan Cockburn, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın ise Suriye’deki savaşa, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirme amacına ulaşamayacaklarını kabul edemeyecek kadar fazla yatırım yaptıklarını ifade etti.

Türkiye Şii ve Kürt karşıtı, laik olmayan bir Sünni Arap yönetimini desteklediğini belli etti

2011’de Ortadoğu’daki etkisini genişletmek için güçlü bir pozisyondaymış gibi görünen Türkiye kaybedenlerin en büyüğü olabilir” diyen Cockburn, bunun nedenlerini şöyle anlattı: “Suriye’deki rejimi devirmek isteyen Arap protestocular ilk başlarda Türkiye’den etkilenmişti. Zira Türkiye ekonomisi güçlü, demokratik ama Müslüman bir ülkeydi. Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı çok geçmeden Şii ve Kürt karşıtı olan, laik olmayan bir Sünni Arap yönetimi desteklediğini belli etti.”

Erdoğan, Neo- Osmanlı hayali kurup tam tersini yaptı

Bu noktada Türkiye’nin Müslüman Kardeşleri desteklediğini, IŞİD, El Nusra ve diğer cihatçı grupları tolere ettiğini ya da onlara yardım ettiğini hatırlatan Cockburn, “Cumhurbaşkanı Erdoğan neo-Osmanlı hayalleri kurup, Türkiye’yi Ortadoğu’da yeniden büyük bir güç yapmak isterken bunun tam tersini yaptı” diye yazdı.

Erdoğan, Suriye’den dışlandığını ya kabul edecek ya da Suriye’yi işgal edecek

Öte yandan Cockburn’e göre Erdoğan’ın bu ‘başarısızlık’ karşısındaki tepkisi ise gelecek aylarda kendini belli edecek: “Türkiye kuzey Suriye’den dışlandığını ya kabul edecek ya da —belki de işgal yoluyla- askeri müdahalesini genişletecek.”

Türk generaller Erdoğan’a engel oluyor

Erdoğan’ın Suriye’yi işgal etmeyi planladığını ancak Türk generallerin onun bu planlarını engellediğine dair iddialar olduğunu belirten Cockburn, “Türkiye Suriye’nin kuzeyine bir hamle yaparsa buna hem ABD onay vermez hem de Rus uçakları ve hava savunma sistemleri buna karşı direniş gösterir” ifadelerine yer verdi.