07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Doping… Secde… Şükür… Rüşvet…
Doping… Secde… Şükür… Rüşvet…

Doping… Secde… Şükür… Rüşvet…

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı WADA’nın raporunda, 2012 Londra Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan Aslı Çakır Alptekin’in, doping yaptığı ortaya çıkınca Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği Başkanı Lamine Diack’ın oğlu Papa’ya rüşvet verdiği öne sürüldü.

WADA’nın hazırladığı rapora göre, 2012 Londra Olimpiyatları’nda 1500 metreyi birinci bitirip altın madalya alan Aslı Çakır Alptekin’in, dopingli çıkmasının ardından bunun gizlenmesi için Uluslararası Atletizm Federasyonu’na (IAAF) rüşvet verdiği anlaşıldı. Raporda, artık “rüşvetçi başkan” olarak anılan IAAF eski başkanı Lamine Diack’ın oğlu Papa ile Alptekin’in pazarlık bile yaptığı yaptığı öne sürüldü.

İlk görüşme 13-17 Kasım 2012’de Monaco’da yapıldı

Rapora göre, Papa ilk olarak Alptekin’in kulüp temsilcileriyle 13-17 Kasım 2012’de Monaco’da görüştü. Dopingin örtbas edilmesi için Alptekin’den 650 bin Euro istedi. Papa daha sonra bu miktarı 300 bin Euro’ya kadar düşürdü. Kulüp temsilcileri ödeme yapmayı reddetti.

35 bin euro nakit ödendi

Üç gün sonra Papa bu kez İstanbul’a geldi. Otel masraflarını Alptekin ödedi. Akşam Alptekin, eşi ve antrenörü ile birlikte otele geldi. Kulübün başkanı ve Fransızca bilen kulüp doktoru da yanındaydı. Rapora göre, Alptekin  100 bin-250 bin Euro arasında bir meblağı ödemeyi kabul etti. Anlaşma sağlanınca Alptekin  35 bin Euro’yu nakit olarak ödedi.