07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Cenevre Toplantısı Askıya Alındı
Cenevre Toplantısı Askıya Alındı

Cenevre Toplantısı Askıya Alındı

İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan Suriye görüşmeleri askıya alındı…Kararla ilgili açıklamayı Birleşmiş Milletler’in Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura yaptı. Mistura, Suriye’deki savaşı sona erdirmeyi amaçlayan görüşmelerin 25 Şubat’a kadar askıya alındığını söyledi.

Staffan de Mistura, BM gözetiminde iki gün önce başlayan görüşmelerin çökmediğini ancak ABD ve Rusya gibi uluslararası destekçilerin acil yardımına ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Suriye’de 5 yıllık iç savaşın bilançosu: 250 bin ölü, 11 milyon kişi evsiz

Suriye’de yaklaşık beş yıldır devam eden iç savaş nedeniyle 250 binden fazla kişi hayatını kaybetti ve 11 milyon kişi, yani ülke nüfusunun neredeyse yarısı, evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Cenevre görüşmelerin yaklaşık 6 ay sürmesi bekleniyor

Görüşmeler dolaylı olarak gerçekleştirilecek. Suriye hükümeti heyeti ile muhalefet ayrı odalarda olacak ve arabuluculuk yapan BM yetkilileri taraflar arasında mekik diplomasisiyle sonuç almaya çalışacak.

Görüşmelerle Suriye’de ateşkesin sağlanması planlanıyor

Cenevre görüşmelerinin öncelikli hedefleri ise şöyle:

-Suriye genelinde uygulanacak bir ateşkes
– İnsani yardımın gerekli yerlere ulaştırılması
– IŞİD tehdidini ortadan kaldırmak
– BM’nin Cenevre’de ulaşmak itediği nihai sonuç ise Suriye’de siyasi çözümü başlatacak bir barış anlaşması sağlamak.

Aralık ayında kabul edilen BM Güvenlik Konseyi kararı, barış anlaşması ve siyasi geçiş sürecinin sonunda ülkede genel seçimlerin düzenlenmesini öngörüyordu.