07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Cemaatçileri Fişliyor Diye Operasyon Yaptık”
“Cemaatçileri Fişliyor Diye Operasyon Yaptık”

“Cemaatçileri Fişliyor Diye Operasyon Yaptık”

Şemdinli’deki Umut Kitabevi iddanamesine Dönemin Kara Kuvvetleri komutanı Yaşar Büykanıt’ı Gülen cemaati üyesi Hakim ve polis müdürlerinin dahil ettirdiğini itiraf eden savcı Ferhat Sarıkaya Van 100. Yıl Üniversitesi’ne yönelik 2005’te düzenlediği operasyonu da anlattı. 

İşte Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ’ın haberine göre Savcı Sarakaya’nın itiraflarında yer alan o bölüm;

“Van’da en kıdemsiz savcı ben olmama rağmen soruşturmayı bana verdi”

21 Temmuz günü cemaat soruşturması savcısı Serdar Coşkun’a ifade veren Ferhat Sarıkaya, dönemin Van Başsavcıvekili Muharrem Morgül’ün bir gün kendisini odasına çağırdığını belirterek “Van 100. Yıl Rektörü hakkında bir ihbar bulunduğunu, bunun soruşturulacağını, tıbbi cihaz alımı ihalesinde yolsuzluk yapıldığını, bu konuyu araştırmamı istedi. Van’da en kıdemsiz savcı ben olmama rağmen soruşturmayı bana verdi” dedi. Soruşturma ile ilgili adli işlemleri yürüttüğünü, üniversitede arama işlemi yaptırdığını söyleyen Sarıkaya, şunları kaydetti: “Çeşitli tarihi eserlere ve dokümanlara el konuldu. Üniversite rektörü ve genel sekreteri Enver Arpalı bu soruşturmada tutuklandı.”

“Başsavcıya değil vekile bağlı görev yapıyorduk”

Morgül’ün Fethullah Gülen grubuna mensup olduğunu savunan Sarıkaya, “Çocuklarım onların okullarına giderdi. Rektörün tutuklanması üzerine Başsavcı Kemal Kaçan dahil beni tebrik ettiler. Başsavcı hatta beni alnımdan öptü. Bunlardan olmamasına rağmen böyle davrandı. Başsavcının savcılar üzerinde gerçekte bir hakimiyeti yoktu. Biz vekile bağlı olarak görev yapıyorduk” dedi.

“Rektör cemaatçileri fişliyor diye operasyon yaptık”

Sarıkaya, ifadesinde Morgül’ün bu soruşturmayı Van KOM Müdürü Mustafa Uçkan ile birlikte yapabileceğini söylediğini belirterek, “Onun her türlü yardımı yapacağını söyledi. Uçkan da aynı yapıya mensup birisidir” ifadesini kullandı. Uçkan’la genelde geceleri buluşup operasyonla ilgili konuları konuştuklarını aktaran Sarıkaya, şunları kaydetti: “Üniversite rektörü, birçok kişiye ilişkin fişleme yapmıştı. Eşi kapalı olanları, namaz kılanları, Nurcu olanları, Fethullahçı olanları ayrı ayrı yazmıştı. Çıkan belgeler içerisinde bunları gördük. Suç örgütünün bir faaliyeti olduğunu düşünerek genel sekreter ve yardımcıları üzerinden bunu gerçekleştirdiğini tespit ettim” dedi.

“Genel Sekreter onuruna yediremeyerek intihar etti”’

Van 100. Yıl Üniversitesi’ne yönelik operasyon, cemaatin ilk operasyonuydu. Dönemin Van Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın talimatıyla yolsuzluk adı altında yapılan operasyonda, Rektör Yücel Aşkın, Genel Sekreter Enver Arpalı tutuklandı. 11 Temmuz 2005’te tutuklanan Enver Arpalı, hakkındaki suçlamaları onuruna yediremedi ve 13 Kasım 2005’te cezaevinde kendisini asarak intihar etti. Cezaevinde bunu duyan Yücel Aşkın da kalp krizi geçirdi. Savcı Sarıkaya ise geriye kalan 10 kişi hakkında dava açtı. Van’da yapılan yargılama sonucunda tüm sanıklar beraat etti.

“Ağabeyimin katili Ferhat Sarıkaya’dır”

Enver Arpalı’nın kardeşi mimar Dursun Arpalı, Sarıkaya’nın gerçek yüzünü ortaya çıkarması gerektiğini belirterek, “Bunun baktığı bütün davalar irdelenmeli. Bu şahıs, ağabeyimin katilidir” dedi. Ağabeyinin “yerim sabittir” demesine karşın bir türlü tahliye edilmediğini, adliyeye kelepçeli gelmek istemediği için intihar ettiğini belirten Dursun Arpalı, “Tahliye dilekçesinde, psikolojim tamamen bozuldu. Kalp ilaçları alıyorum, tansiyon hastasıyım. Sonunda beraat edeceğime inanıyorum. Tahliye edin beni dedi. Okumadan hayır dediler. Bu işin arkasını bırakmayacağız. 11 sene geçti. Halen içimizde yanan bir ateştir bu. Kolay iş değil” diye konuştu.