02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Bir Nefes Alanı Daha Kaybedildi
Bir Nefes Alanı Daha Kaybedildi

Bir Nefes Alanı Daha Kaybedildi

5,5 yıl önce yayın hayatına başlayan haber platformu ZETE, bugün itibarıyla yayınını durdurdu.  Sitenin kurucusu ve sahibi Nurcan Akad, Facebook profilinde ve Twitter’da bir metin yayımlayarak bu gelişmeyi duyurdu.

Webrazzi’ye konuşan Nurcan Akad bu kararının nedenlerini şöyle açıkladı;

“Türkiye’de emek yoğun işlere kimse para ödemek istemiyor”

İnternet yayıncılığının kuralları içinde oynamadım. Daha fazla reklam alayım derdine düşmedim, daha fazla okuyucu bulmak için takipçiler ve bot trafikler satın almadım. Günlük ortalama 20 bin kişi bizi okuyordu. Kaliteli bir okuyucu kitlesi. Bu benim için yeterli fakat reklam almak için yeterli rakamlar değil.

Genelde yapılmayan bir şeyi yapmaya çalıştık. Hem yayıncılık anlayışı, hem de gelir modeli açısından. Az takipçili ve görece düşük trafikli sitelere reklam anlamında pay kalmıyor. Bu uğurda siteyi kirletmek istemedim. Tasarım ve içerik olarak da bunu sürdürmek istedim. İçeriği bozmak yerine dışarıya işler yapmaya çalıştık fakat Türkiye’de emek yoğun işler pek değer görmüyor.

“Ne yapılması gerektiğini bilip de yapamamak çok üzücü”

Neler yapılması gerektiğini bilmeme rağmen yapamıyor olmak da çok üzücü oldu. Basılı medyadan dijital tarafa geçtiğimde kafamı dijital dünyaya çok iyi adapte edebildiğimi düşünüyorum. Kendimde yaşadığım bu dönüşümü siteye yansıtamadım.

Genç gazeteciler ve gazeteci adayları için de bir okul oldu ZETE. Üniversite öğrencileri için uygulama platformu oldu. Bilgi Üniversitesi öğrencilerinin hazırladığı Üniverzete adında bir gazete yayımladık, gençler için de bağımsız bir platform oldu.

Geriye dönüp baktığımda, onca sıkıntıya değdi diye düşünüyorum. Umarım bağımsız diğer mecralar yaşamlarını sürdürebilirler.