07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Baykal AKP Havuzunda Yüzdü
Baykal AKP Havuzunda Yüzdü

Baykal AKP Havuzunda Yüzdü

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın canlı yayın konuğu oldu. Programda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Baykal, YPG/PYD’ye karşı düzenlenen operasyonlara ve CHP yönetimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Baykal’ın açıklamaları AKP ve Havuz medyasında alkışlandı.

Baykal’ın sözlerin şöyle;

-Azez Halep hattını açık tutmak için Türkiye’nin bombalama hakkı vardır. Bu hattı açık tutmak için bombalanmasını doğru buluyorum. Bu bombalamaların etkili olduğu anlaşılıyor.

Olay Şii Kuşatmasıdır

-Güneyden Halep’e sızma planı olduğu anlaşılıyor. Halep, Sünni İslam kentidir. Bu kenti Rusya’nın, Esad’ın himayesine teslim etmek üzerine bir politikayı çok ciddi sorgulamak lazım. Niye göçüyor insanlar? Orada Halep’te bir katliam var. Tarihi kimliği değiştirecek süreç yaşanırken ‘durun’, ‘bekleyin’ veya ‘izleyin’ demek doğru olmuyor. O hattın açık olması, Halep’ten bir göç dalgasının yönelmemesi açısından çok önemli. Olay PYD olayı değil, Halep olayıdır. Olay Şii kuşatmasıdır

baykal

-Rusya, bu kargaşayı kendi amaçları için değerlendirmek istiyor. Bu konuda kendisine davetiye gönderecek Beşar Esad’ı muhatap da bulmuştur. Ve şimdi bunu kullanarak bölgede kendi siyasi amaçlarına göre her türlü askeri faaliyeti sürdürüyor. Bu şansa sahip olan bir başka ülke yok.

PYD, Kantonları Birleştirmeye Çalışıyor

– PYD de Türkiye’nin güneyindeki Suriye sınırında kantonları birleştirmeye yöneliyor. Bunun için de Kürt olmayan Arap köylerini göç etmeye mecbur ediyor, nüfus yapısını değiştiriyor, orada kendi oyununu oynuyor. Yani IŞİD’e karşı PYD’nin bir mücadele vermesi söz konusu değil.

-Hükümetin Türkiye’yi savaşa sokması üzerine kaygı var. Bu doğru bir kaygıdır. Ortadoğu’da artık gücü yeten gücü yetene. IŞİD’le mücadele etmeye geliyorum diyor, Bayırbucak Türkmenlerini bombalıyorlar.

baykal1

-Suriye’nin Türkiye’nin bu hale gelmesinde bizim hükümetin çok büyük sorumluluğu var. Hükümetin Türkiye’ye sahip çıkmak lazım. Yeni bir savaşa doğru bizi sürükleyebilir. Buna engel olmaya çalışalım.

Uçağımızı Sınırın Diğer Tarafına Geçiremiyoruz

-Cumhurbaşkanın zihninin arkasında o var. 1 Mart tezkeresini çıkaramadık, giremedik. ‘Şimdi gireriz’ diye düşünüyor. Herkes ben askerimin postalını sokmam diyor. Bir uçak düştü şimdi uçağımızı sınırın diğer tarafına geçiremiyoruz.

baykal2

Kılıçdaroğlu Artık Geride Kalmalı

-Öyle bir nokta ortaya çıktı ki bizim içimizde bazı arkadaşlar bu konuda çizgiyi HDP çizgisine taşıyan açılımlar içine girdi. Mesela şimdi bu son dönemde Güneydoğu’da terörle, şiddetle bir mücadele var. Ülkenin içinde kente, mahalleye, yatak odasına kadar gerçekleşen bir terör var. Burada şimdi iki temel unsur var; Oraya yerleşen teröre göz yumamayız, doğal karşılayamayız

-Normal şartlar altında, önümüzde bir süre var. CHP’nin bu süreyi en iyi şekilde ve hızla değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum. Samimiyetle inanıyorum. Biz, dört yılı böyle geçiremeyiz, geçirmemeliyiz

-(Kemal Kılıçdaroğlu) Artık geride kalması gerektiği kanısındayım