07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » AYM Hukuk İle Saray Arasında Sıkıştı
AYM Hukuk İle Saray Arasında Sıkıştı

AYM Hukuk İle Saray Arasında Sıkıştı

Anayasa Mahkemesi  MİT TIR’ları haberi nedeniyle tutuklanan Can Dündar ve Erdem Gül’ün yaptığı bireysel başvuruları, Genel Kurulu’na sevk etti. Tüm üyelerin katılacağı AYM Genel Kurulu’nun dosyayı 15 gün içinde görüşmesi bekleniyor. Bu arada AYM raportörünün, mahkemeye başvuruya ilişkin hazırladığı raporunda Can Dündar ve Erdem Gül için “hak ihlali var” dedi.

Can Dündar ve Erdem Gül, MİT TIR’larına ilişkin yaptıkları haberler nedeniyle 26 Kasım 2015’te “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme”, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askerî casusluk amacıyla temin etme” ve “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama” suçlamasıyla tutuklanmış, Dündar ve Gül’ün avukatları, 3 Aralık 2015’te Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Dilekçede, tutuklama kararı ile Dündar ve Gül’ün anayasanın 19’uncu ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5’inci ve 10’uncu maddelerinde yazılı “kişi güvenliği ve özgürlüğü” ile “ifade özgürlüğü”, anayasanın ise 26’ncı ve 28’inci maddelerinde düzenlenen “düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü” ile “basın özgürlüğü” haklarının ihlal edildiği vurgulanmıştı.

AYM başvuruyu Genel Kurul’a sevk etti

5 üyeli Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, başvuruyu bu sabah görüştü. Bölüm, dosyayı tüm üyelerin de katılımıyla karar verilmesi amacıyla Genel Kurul’a sevk etti. Genel Kurul’un haftaya veya öteki hafta toplanabileceği belirtiliyor.

Raportör: Hak ihlali var

AYM Raportörünün sunduğu raporunda, Dündar ve Gül’ün tutuklanmasının hak ihlali olduğu yönünde görüş bildirdi. Raporun bağlayıcılığı bulunmasa da karara yön göstermesi açısından önemli nitelik taşıyor.