07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Asgari Ücret Zam Farkı İşsizden Alınacak
Asgari Ücret Zam Farkı İşsizden Alınacak

Asgari Ücret Zam Farkı İşsizden Alınacak

Asgari ücret artınca, işsizlik vergisi de arttı.  Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri yüzde 30 zamlandı. Geçen yıl 50 lira ödeyenler 65,  152 lira ödeyenler 197,  305 lira ödeyenler 395 lira ödeyecek.

Asgari ücret net 949 liradan Ocak ayı itibariyle net bin 300 liraya çıkarıldı. Zam farkının bir bölümünün devlet tarafından karşılanacağı Ekonomi bakanı Nihat Zeybekçi tarafından açıklanmıştı. Şimdi o kaynağın nereden sağlanacağı da açıklık kazandı.

Asgari ücrete zam farkı işsizlerden alınacak

Çalışmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen kişiler de sağlık hizmetinden yararlanmak için zorunlu olan GSS primlerine yüzde 30 oranında zam yapıldı.

Aile içinde kişi başına düşen gelir miktarı 549 lira ve altında olanları devlet karşılayacak. 540-1647 lira arasında olanlar artık aylık 50 lira yerine 65.88 lira ödeyecek. Kişi başına düşen gelir miktarı aylık 1647 – 3 bin 294 lira arasında olanlar 152 lira yerine 197 lira ödeyecek. Aylık gelir miktarı 3 bin 294 lira olanlar ise 305 yerine 395 lira ödeyecek.

1 Kasım’dan önce başka sonra başka

1 Ocak 2012’de hayata geçirilen ve büyük tepkilere neden olan Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulaması seçim öncesi muhalefetin en önemli vaatlerinden biriydi. Bütün partiler, işsizlerden alınan primlerin kaldıracağını söylemişti. AKP’de kendi uygulaması olan bu “işsizlik vergisini” kaldırmayı vaat etmedi ama prim borçlarını sıfırlayacağını söyledi. Ama seçim Ahmet Davutoğlu,sonrasında sadece okulunu yeni bitiren öğrencilerin 2 yıllık primlerinin ödeneceğini açıkladı.

Milyonlarca kişi hala GSS’den habersiz

Türkiye’de hala GSS’nin ne olduğunu önemli bir kesim bilmiyor. Çalışmayan ve uygulamadan haberi olmayan milyonlarca işsiz her ay için devlete borçlanıyor. Devlet bunun için bir tebligat yapmıyor.Üstelik bu borca ödenmediği sürece faiz yükü de bindiriliyor.  E-devlet şifresi ile ya da SGK müdürlüklerinden bu borç öğrenilebiliyor.

GSS borcunuzuı  ödemezseniz ne olur?

Borcunuzu ödemediğiniz sürece SGK’lı bir işe dahi girseniz sigortadan hizmet alamazsınız. Bütün tedavi masraflarınızı ödemek zorunda kalırsınız..