07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » 80 Numaralı Delil Alınmadı
80 Numaralı Delil Alınmadı

80 Numaralı Delil Alınmadı

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesiyle ilgili soruşturmanın seyrini değiştirecek yeni bir görüntü ortaya çıktı. Çatışmalar nedeniyle yarım kalan olay yeri görüntülerini inceleyen avukatlar, önemli bir detayı ortaya çıkardı. Tahir Elçi’nin vurulup yüzüstü düştüğü Dört Ayaklı Minare’nin ayakları dibinde bulunan ve numaralandırılan bir çekirdeğin alınmadığı görüntülerle tespit edildi. Avukatlar, soruşturmayı yürüten savcıya başvurdu.

tahiryeni

Avukatlar, başvuru dilekçesinde görüntülerin incelenmesi sonucunda, “10.11.2015 tarihli olay yeri inceleme çalışması sırasında yapılan görüntü kayıtlarının incelenmesinde maktul Tahir Elçi’nin vurulduğu yerde bir adet mermi çekirdeğinin yerde görüldüğü, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcıvekili ile TEM Şube Müdürü’nün bu mermi çekirdeğinin üzerine doğru eğilerek izlerlerken görüldüğü ve yerdeki bu mermi çekirdeğinin 80 sayı numarası ile numaralandırıldığı anlaşılmaktadır.” diyerek Elçi’nin ölümüne neden olma olasılığı yüksek bu çekirdeğin olay yerinden alınmadığını belirtti.

tahir3yeni

Dilekçede şu ifadelere yer verildi: “Olay yerinde bulunan ve olayın aydınlatılmasında asli delil niteliği taşıyan bu mermi çekirdeğinin olay yerinden alınmamasında ihmali, kastı olan kişi ya da kişilerle ilgili başsavcılığınızca soruşturma açılıp açılmadığının tarafımıza bildirilmesini talep ederiz.”

SORUŞTURMANIN EN ÖNEMLİ DELİLİ NEDEN KORUMA ALTINA ALINMADI?

Dosyadaki görüntü ve fotoğrafları takip edip üzerinde çalışan Diyarbakır Barosu avukatları, önemli bir görüntü tespit etti. Baroya göre, olay yerinde Tahir Elçi’nin ölümüne neden olma ihtimali çok yüksek olan bir mermi çekirdeği Elçi’nin vurulup düştüğü yerde bulundu. Bu mermi çekirdeği olay yeri inceleme ekibinde bulunan polis ve savcılar tarafından da 80 sayı numarasıyla dillendirildi. Tahir Elçi’nin öldürülmesinden sonra yüzüstü düştüğü Dört Ayaklı Minare’nin hemen yanında bulunan bu çekirdeğin acilen koruma altına alınması gerekiyordu. Avukatlar, ayrıca sokakta numaralandırılan delillerin Elçi’nin vurulduğu yerden başlanarak Gazi Caddesi’ne doğru toplama imkânı varken bunun değerlendirilmemesini normal görmüyor. Görüntüleri inceledikten sonra adli soruşturmayı yürüten savcılığa başvuran avukatlar, 80 numarasıyla numaralandırılan kurşun çekirdeğinin hemen yanında bulunan zırhlı araç ve özel harekât polisleri tarafından koruma altına alma imkânı olmasına rağmen neden koruma altına alınmadığının sorulmasını istedi.

İHMALİ VE KASTI OLAN SIRALI AMİRLER HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMALI

Avukatlar savcılığa verdikleri dilekçede ayrıca şu ifadelere yer verdi: “Görüntü kayıtlarına göre olay yeri inceleme çalışmasına son verildiği an ve sonrasında, bir zırhlı aracın personeliyle birlikte maktul Tahir Elçi’nin vurulduğu yerde, 80 numaralı mermi çekirdeğinin hemen yanında, bulunduğu ve bulunmaya devam ettiği görülmekle, zırhlı araç içerisinde ve yanında bulunan bu personele anılan delili muhafaza altına alma hususunda bir talimat verilip verilmediğinin araştırılarak, verilmiş ise gereğini yapmayan personel hakkında, verilmemiş ise bu konuda ihmal ve kastı bulunan sıralı amirler hakkında soruşturma açılmasını, görüntü kaydı bulunan bu mermi çekirdeği ile ilgili görsel incelemeye dayalı bir kriminal inceleme yapılıp yapılamayacağı hususunda Başsavcılığınızın bir çalışmasının olup olmadığı konusunda tarafımıza bilgi verilmesini talep ederiz”