07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » 5 Maddede Türkiye Neden Cerablus’ta
5 Maddede Türkiye Neden Cerablus’ta

5 Maddede Türkiye Neden Cerablus’ta

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), ABD öncülüğündeki koalisyonun da desteğiyle Suriye’nin Cerablus kasabasına harekât başlattı.

‘Fırat Kalkanı’ adı verilen operasyona TSK’nın tankları, savaş uçakları ve Özgür Suriye Ordusu’na bağlı militanlar katılıyor.

BBC Türkçe Operasyonun amacını gazeteci Fehim Taştekin’e sordu;

Cerablus, 2013’ten bu yana IŞİD kontrolündeydi. Türkiye neden daha önce müdahale etmedi, neden şimdi IŞİD’e karşı Cerablus’ta operasyon düzenliyor?

Şimdi müdahale etmesinin beş nedeni var.

Birincisi, Türkiye, IŞİD’i Cerablus’tan atan gücün Kürtler olmasını istemiyor. Malum Kürt koridoru endişesi. Kürtler, Kobani ile Afrin arasında bağlantı kurmak için bu bölgeye özel önem veriyor. Tabi Rojava üzerindeki IŞİD baskısının bitmesi için de bölgenin temizlenmesi lazım.

İkinci neden cihatçı grupların Türkiye’nin kapıları açması sayesinde bu bölgeyi ele geçirmiş olması. Sonradan ortaklarını kovup tek başına hükmeden IŞİD buralarda temizlik yaparken de Türkiye ses çıkarmadı. Zaten Türkiye-IŞİD bağlantısı da bu olaylar nedeniyle kuruldu. Ardından Türkiye IŞİD’in Rojava’ya karşı saldırılarını kolaylaştırdı. Son olarak da YPG’nin önüne konan Fırat’ın batısına geçemez kırmızı çizgisiyle esasen IŞİD’e de dolaylı olarak kalkan olmuş oldu.
Bu pozisyon Türkiye üzerindeki baskıları arttırdı. Türkiye, YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri’nin Cerablus’a operasyon yapmasını önlemek için kendi güdümünde gruplarla operasyon yapmak zorunda kaldı. Hem IŞİD’i destekliyor görüntüsünden hem baskılardan kurtulmak için bunu yapma gereği duydu.

Üçüncüsü, IŞİD artık Türkiye’yi de İncirlik üssünü açtığından beri artan oranda tehdit eder hale geldi. Artık hükümetin eli kolu bağlı kalamazdı. Gerçi içerdeki hücrelerle samimi ve ciddi olarak mücadele etmemesi de ayrıca sorgulanmalı.

Dördüncüsü, Türkiye Rus uçağını düşürdükten sonra Suriye’de oyun dışı kalmıştı. Bu şekilde oyuna dönme fırsatı buldu.

Beşincisi, bu operasyonla Esad karşıtı güçlere desteğin önünü açmak istemiş olabilir. Bu güçler Halep’te çok zor durumda.

Ruslar ve Amerikalılar operasyonu onaylıyor, ama onayladıkları şey Erdoğan’ın deklare ettiği gibi hem IŞİD hem YPG/PYD’ye karşı operasyon değil.