07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » 15 Yıl Sonra Karar Çıktı
15 Yıl Sonra Karar Çıktı

15 Yıl Sonra Karar Çıktı

Dava kapsamında 399 sanığın “Faili gayri muayyen şekilde adam öldürme suçundan ve bu suça iştirakten” yargılandığı, “Hayata dönüş operasyonu” davasında karar çıktı. Toplanan delillerden sanıkların bu suçu işlemediklerinin anlaşıldığını belirten mahkeme heyeti, bütün sanıkların ayrı ayrı beraatlarına karar verdi.

19 Aralık 2000’de Ümraniye Cezaevi’nde yapılan “Hayata Dönüş Operasyonu” sırasında meydana gelen olaylarda biri asker olmak üzere 8 kişi hayatını kaybemişti. Yaşanan bu olaydan sonra cezaevinde mahkum olan 399 kişi hakkında dava açıldı. 2000’de başlayan yargılama 15 yıl sürdü. Tam 15 yıl sonra 98. duruşmada karar çıktı.

İşte 15 yıllık davanın karar duruşmasından notlar;

Sanık avukatları ortak savunma verdi

Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuksuz yargılanan 8 sanık ile avukatları hazır bulundu. Mahkemeye gelen sanık avukatlarının tamamı ortak savunma verdi. Savunmalarında müvekkillerinin beraatlarını isteyen avukatlar, beraat kararının verilmesinin gerektiği durumlarda sanıkların savunmalarının alınmasına gerek olmadığını dile getirdi.

32 sanık öldü 

Sanık ve avukat savunmalarından sonra karara geçen mahkeme heyeti 15 yıl süren yargılama sürecinde hayatını kaybeden 32 sanık hakkındaki davanın düşürülmesine hükmetti. Mahkeme heyeti, geri kalan 367 sanığın da, “Faili gayri muayyen şekilde adam öldürme suçundan ve bu suça iştirakten” cezalandırılmalarının talep edildiğini ancak toplanan delillerden sanıkların bu suçu işlemediklerini kaydetti.

367 sanık beraat etti, kamu davası da zaman aşımına uğradı

Dosyayı inceleyen mahkeme heyeti, 367 sanığın beraatına karar verdi. Hakkında yakalama kararı olan sanıkların yakalama emirlerinin kaldırılmasını kararlaştıran mahkeme, 367 sanık hakkında bu suçlardan açılan kamu davasının zaman aşımı süresinin dolduğu belirterek davanın düşürülmesine hükmetti.