02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » 103 kişinin Öldüğü Gar saldırısı Katliam Değilmiş
103 kişinin Öldüğü Gar saldırısı Katliam Değilmiş

103 kişinin Öldüğü Gar saldırısı Katliam Değilmiş

103 kişinin hayatını kaybettiği “Gar saldırısı” için açılan tazminat davasında İçişleri Bakanlığı skandal bir savunma verdi. ‘Yeteri önlem alındı üstelik bu bir katliam değil’ diyen Bakanlık, dava masraflarının da mağdur aileden istenmesini talep etti.

BirGün’den Erk Acarer’in haberine göre, 103 kişinin yaşamının yitirdiği 10 Ekim Gar Saldırısı’nda yaşamını yitiren Gökmen Dalmaç’ın kardeşi Gökçen Kara’nın İçişleri Bakanlığı’na açtığı 300 bin TL’lik tazminat davasına Bakanlığın skandal savunması damga vurdu.

“Bu bir katliam değil, dava masrafını mağdurlar ödesin”

Ankara 10. İdare Mahkemesi’ne, İçişleri bakanlığı hukuk Müşavirliği tarafından yapılan savunmada, Gar saldırısın bir katliam olmadığı savunuldu. Tazminatın ise, ‘bu tip olaylarda’ sembolik meblağlar ödenir, bu miktar ‘haksız zenginleşmeye yol açacaktır denerek ödenmemesine karar verilmesi istendi. Yine savunmada, “Bu dava dayanaktan yoksundur, ortada bir ihmal yoktur” denilirken, davanın reddi ile birlikte yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin de davacı üzerine bırakılması da talep edildi.

 

“Sosyal Risk İlkesi Gereğince sorumluluğu yoktur”

Bakanlık, saldırının sadece bir terör eylemi olduğunu savunurken, Danıştay’ın birçok kararında, 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden doğan zararların karşılanması ile ilgili olarak verdiği ‘Sosyal Risk İlkesi’ maddesine dikkat çekti. Bakanlık, İdaremizin “Sosyal Risk İlkesi Gereğince sorumluluğu yoktur” dedi.