07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Yunanistan’dan 20 Bin 100 Euro İstiyor
Yunanistan’dan 20 Bin 100 Euro İstiyor

Yunanistan’dan 20 Bin 100 Euro İstiyor

Ömür boyu ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılan ve İmralı Adası’nda cezasını çeken PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, kendisini Türkiye’ye iadesinden sorumlu tuttuğu Yunanistan’a açtığı tazminat davası bugün başlıyor.

Yunan hükümetinden kendisini kandırdığı iddiasıyla 20 bin 100 euro isteyen Öcalan’ın açtığı davanın ayrıntıları;

Öcalan davayı Ekim Ekim 2008’de açmıştı

Abdullah Öcalan Şubat 1999’da yakalanarak Türkiye’ye getirilmesinden sorumlu tuttuğu Yunanistan’a Ekim 2008’de dava açmıştı. Bu tazminat davası, bugün Atina Üç Üyeli İdaresi Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak. Öcalan, Kenya ve muhtemelen ABD makamlarıyla birlikte Türkiye’ye teslim edilmesini organize ettiğini ileri sürdüğü Yunanistan’ın sembolik olarak 20 bin 100 Euro tazminat ödemesini istiyor. Dava dilekçesinde 1999’da kendisine siyasi iltica hakkı tanınacağına ilişkin Yunanistan hükümetinden ‘dolaylı ancak yanıltıcı vaatler’ aldığını belirten Öcalan, Yunanistan hükümetinin kendisini Türkiye’ye teslim ettiğini ve bunun sonucunda ölüm cezasına çarptırıldığını ileri sürdü.

Öcalan dava dilekçesinde nasıl yakalandığını da anlatmıştı

Öcalan dava dilekçesinde, Ekim 1998’de Suriye’den sınırdışı edilmesinden başlayarak yakalandığı 15 Şubat 1999 tarihine kadar yaşadıklarını da anlatmıştı, “Kenya’daki BM binasında, 150 ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantı vardı. Nairobi’deki Yunanistan Büyükelçiliği Atina’daki Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’na benim BM binasına teslim edilmemi önerdi. Atina’dan gelen cevapta bu öneri reddedildi ve ne pahasına olursa olsun büyükelçilik rezidansından uzaklaştırılmam istendi.”

Öcalan’ın avukatları: Dava sembolik

Öcalan’ın avukatları Cengiz Çiçek ve Ebru Günay davaya ilişkin açıklama yaptılar:
Avukat Cengiz Çiçek:“Öcalan’ın teslim edilmesinden sadece Yunanistan sorumlu değildir. Bir tek Yunanistan suçlu diyemeyiz. Bu dava ile Öcalan’ın yakalanması ve Türkiye’ye götürülmesine başka ülkelerin de karıştığını kanıtlamak istiyoruz”
Avukat Mahmut Şakar ise davayı kazanmaları halinde Öcalan’ın tazminatı bir Yunanistan hayır kurumuna bağışlayacağını söyledi.

Dayısına Desteğe gitti

Öcalan’ın yeğeni HDP Milletvekili Dilek Öcalan da dayısı Abdullah Öcalan’ın davasına destek olmak için Atina’ya gitti.