07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Termik Santral Cehennemi
Termik Santral Cehennemi

Termik Santral Cehennemi

Zonguldak’ın Kilimli İlçesi’ne bağlı 7 bin nüfuslu Çatalağzı Beldesi’nde halen faaliyette olan 3 termik santral var. 1 yenisinin yapımı sürüyor, 3 yeni santral kurulması için yapılan başvuruya da onay çıktı.

Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı 7 bin nüfuslu Çatalağzı beşdesi’inde 3 Termik santral var. Bölge halkı ekmek parası diyerek bu santrallerde çalışarak geçimini sağlıyor…Âma önemli bir sıkıntı var; Hava kirliliği…Termik santrallerde her gün yakılan 17 bin ton kömür belde de nefes almayı bile güçleştiriyor.

4  termik santral daha yapılacak
Beldede halen faaliyette olan 3 termik santral var. 1 yenisinin inşaatı devam ediyor. 3 tane daha yapıması için yapılan başvuru da kabul edildi. Bölge halkı isyan ediyor. Bir yanda ekmek parası, diğer yanda sağlık..
Çatalağzı Belediye Başkanı CHP’li Adnan Akgün;
“Şu an Çatalağzı’nda termik santrallerde ve konutlarda günde 17 bin ton kömür yanıyor. ÇED süreci devam eden santraller devreye girdikten sonra bu 30 binli rakamlara çıkacak. Bu saatten sonra biz artık santral istemiyoruz. Çatalağzı insanları bunun yeterince sıkıntısını çekti. Yeterli fedakarlığı yaptılar. Bir 2 bin megavatlık daha santral yapılmasın. Bunlardan vazgeçilsin. Buradaki insanların da yaşam hakkı var. Burada bu civarda insanlar canlı canlı tabuta giriyorlar. Ben de bunu anlatmaya çalıştım. Herkes elini vicdanına koyup düşünsün.”

 

Valilik rapor hazırlatacak

Zonguldak Valiliği de bölgedeki termik santrallerin mevcut durumunun incelenerek, insan ve çevre sağlığına etkisinin belirlenmesi için çalışma yapılmasına karar verdi. Rapor, Bülent Ecevit Üniversitesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, özel bir mühendislik firması ile çevre derneklerinin temsilcilerinden oluşan heyetin bölgedeki incelemesinden sonra hazırlanacak.