07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ‘Sünni koalisyon’
‘Sünni koalisyon’

‘Sünni koalisyon’

Suudi Arabistan liderliğinde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 34 ülke ‘Teröre Karşı İslam İttifakı’ adıyla yeni bir koalisyon kurdu.

BBC Türkçe’den Çağıl Kasapoğlu’un haberine göre Koalisyonun en belirgin özelliği, Sünni nüfusun ağırlıkta olduğu ülkelerin katılımı. Mısır’ın da sonradan eklenmesiyle sayısı 34’e çıkan koalisyonda, Şii nüfusun çoğunlukta olduğu İran ve Irak gibi önemli ülkeler yok.

Mısır doğumlu akademisyen Omar Ashour da ittifakın Sünni yapısına dikkat çekip şunları söyledi;
“Bu IŞİD’le mücadele koalisyonu mu yoksa asıl olarak İran’ın bölgedeki etkisini kontrol altında tutmak ve Hizbullah ya da Husiler gibi diğer Şii gruplarla mücadele etmek amaçlı Sünni koalisyonu mu? Yoksa Mısır’da mevcut statükoya destek çıkıp Suriye’deki rejimi devirmeye çalışan bir koalisyon mu? Amaçları henüz çok net değil. Ama bu Sünni bir koalisyon.”
Ashour’a göre oluşuma dâhil olmayan Suriye, Irak ve İran, koalisyonu “Düşman bir kuruluş olarak görecek. İran da çıkarlarının zayıflatılacağını düşünecek.”
Ashour “Zaten Suudi Arabistan, İran’ı IŞİD’den bile daha büyük bir tehdit olarak görüyor” dedi.
Guardian gazetesinde yer alan Ian Black imzalı yazıda Türkiye’nin de dahil olduğu askeri İslam ittifakının samimi olmadığı belirtildi. Yazıda
“İttifakın askeri alanda nasıl bir rol oynayacağı ya da herhangi bir cephede savaşıp savaşmayacağı net değil. İttifakı duyuran Suudi Prens Muhammed Bin Selman açık biçimde ABD Başkanı Barack Obama’nın çağrılarına yanıt veriyordu. İslam ittifakıyla birlikte Suudi Arabistan Batılı ülkelerin desteğini çekmeyi, böylece nükleer müzakerelerde Batı’yla uzlaşma yakalayan İran’ın bölgesel etkisini artırmasını engellemek istiyor.” denildi.

Independent gazetesinde ise Robert Fisk ittifak için;
“Suudiler koalisyonları çok sever. 1991 yılında Saddam’ı Kuveyt’ten çıkarmak için ABD’nin, İngiltere’nin ve Fransa’nın yanı sıra petrol ihraç eden ülkelerin desteğini yanına çekmişlerdi. Bu yıl ise Yemen’de Şii Husi hareketini vurmak için başka bir koalisyon kurdular” diye yazdı.

İslam Koalisyonu üyelerinin ittifaktan haberi yok

Suudi Arabistan’ın kurduğu ve 34 ülkenin yer aldığı söylenen ‘Teröre karşı İslam koaslisyonu’ adı verilen “Sünni İttifakı” içinde adı geçen Lübnan ve Pakistan, ittifakta yer almadıklarını açıkladı. 2 ülke yetkilileri de bu ittifaktan haberleri olmadığını duyurdu..