07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Putin’den Türkiye’ye Suriye Tehdidi
Putin’den Türkiye’ye Suriye Tehdidi

Putin’den Türkiye’ye Suriye Tehdidi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geleneksel yılsonu basın toplantısında Gazetecilerin sorulşarını yanıtladı. Rus lider Türkiye konusunda geri adım atmadı. “Türkiye’nin tavrı düşmancaydı” diyen Putin,”Türkiye Suriye hava sahasını isterse şimdi yeniden ihlal etsin” diye Türkiye’yi tehdit etti.

İşte Rusya lideri Vladimir Putin’in o konuşmasından satır başları;

“Türkiye’nin adımını düşmanca bir adım olarak nitelendiriyoruz”

Türkiye yönetiminin uçağımızı düşürmesini, dostça bir adım olarak değil düşmanca bir adım olarak değerlendiriyoruz.

“G20’de Türkmenlerle ilgili hiçbir şey duymadım”

Biz Türkiye ile işbirliğini reddetmedik. Antalya’ya G20 zirvesine gittim ve orada birçok Türk yöneticiyle görüştüm. Bizim önümüze uluslararası hukuka uymayan Türkiye hakkında çok hassas konular koydular. Türkmenler hakkında ise hiçbir şey duymadım. Türkmenlere saldırılarla ilgili soru sorabilirlerdi. Biz de “Tamam anlıyoruz. Size yardım etmeye hazırız” diyebilirdik

“Türkiye iletişim kurmak yerine NATO’nun arkasına saklandı”

Bir problemle karşılaşıldığında insanlar normalde birbiriyle iletişim kurup açıklama yaparlar. Ancak uçağımızı düşürdükten sonra Türkiye, bunun yerine NATO’nun arkasına saklandı

“Türkiye Suriye hava sahasını isterse şimdi yeniden ihlal etsin”

“Türkiye, Suriye’nin hava sahasını sürekli ihlal etti. Şimdi isterse bunu yeniden yapsın. Suriye’de artık hava savunma sistemi var. Rusya, uçağı düşürüldükten sonra bölgeden geri çekilecek bir ülke değil.”

“Türkiye’yle ilişkilerin onarılması konusunda umut görmüyorum”

“Türkiye’deki mevcut yönetimle anlaşmaya varmak zor olacak gibi görünüyor. İlişkilerin onarılması konusunda umut görmüyorum.”

“Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür”

“Türk yönetiminin İslamlaştırma politikası yüzünden Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür.”

“Suriye konusundaki tutumumuz aynı”

Suriye krizi konusundaki tutumumuzu değiştirmedik. Suriye’yi kimin yöneteceğine dış güçler karar veremez. Rusya, Suriye krizinin tüm tarafları memnun edecek şekilde çözülmesi için çaba gösterecek.  Suriye’de siyasi çözüm mümkün. Bunun erken gerçekleşmesi daha iyi olur.

 Türkiye’yi düşman olarak görmüyoruz

‘Teröre Karşı İslam İttifakı’nda Türkiye de var. Biz Türkiye’yi düşman olarak görmüyoruz. Türkiye, Hava Kuvvetleri’mize karşı düşmanca bir eylemde bulundu. Ama Türkiye’ye düşman ülke olarak yaklaştığımızı söyleyemeyiz. İlişkilerimiz bozuldu, evet. Bu durumdan nasıl çıkarız bilmiyorum. Top bizde değil, Türkiye’nin tarafında.