07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Oy Ver, Hayat Değişsin…
Oy Ver, Hayat Değişsin…

Oy Ver, Hayat Değişsin…

Türkiye bugün kaderini oyluyor. Verilen her oyun önemi çok büyük. Yarının Türkiye’si bir kez daha sandıkta belirlenecek.

  • Kaç kişi oy kullanacak?

YSK, 11 Eylül itibarıyla seçmen sayılarını yurt içinde 54 milyon 75 bin 851, yurt dışında 2 milyon 895 bin 885 olarak açıkladı. Yurt içi seçmen sayısı 7 Haziran seçiminden bu yana 310 bin 620 kişi, yurt dışı seçmen sayısı ise 28 bin 227 kişi arttı.

  • 385 bin polis ve jandarma seçim güvenliği için görev başında olacak.

 

İçişleri Bakanlığı’nın emriyle polis ve jandarmada bütün izinler kaldırıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve  Bakanlık Afet ve Acil Yönetim merkezinde seçim harekât merkezleri oluşturuldu. Kırsal alanlarda jandarma, şehir merkezlerinde ise polis helikopterleri havadan denetim sağlarken, Askeri birlikler müdahale için hazır bekletilecek. Türkiye genelinde 385 bin polis ve jandarma görev yapacak. İstanbul’da 37 bin, Ankara’da 12 bin, İzmir’de 9 bin polis görevinin başında olacak

 

  • Oyların sayımı ve dökümü tamamlandıktan sonra tutanak ve oy torbalarının il ve ilçe seçim kurullarına gönderilmesi sırasında yol güvenliği alınacak.

 

Oyların sayımı ve dökümü tamamlandıktan sonra, düzenlenen tutanaklar ile oy torbalarının il ve ilçe seçim kurullarına taşınması sırasında emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimleri bölgelerindeki yol güzergâhlarında güvenlik önlemi alacak. Terör ve olası saldırı ihtimali olan bölgelerde oy pusulaları ve oy sandıkları, gerektiğinde zırhlı araç ve helikopterlerle taşınacak. Oy tutanakları, sandık ve torbaların nakledileceği seçim merkezlerinde polisler üst düzey önlem alacak.

 

  • Oy verme süresince eğlence yasak

 

Tüm eğlence mekanları yarın oy verme süresince kapalı olacak. Restorant bölümü olan eğlence yerleri ise alkollü içecek servisi yapamayacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevli güvenlik personeli dışında hiç kimse, ruhsatlı bile olsa  köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamayacak.

 

  • Seçim hukuku konusunda eğitim almış gönüllü avukatlar gün boyunca hizmet verecek

Türkiye Barolar Birliği (TBB), seçim hukuku konusunda eğitim almış, gönüllü avukatlardan oluşan ‘Seçim Güvenliği Merkezi’yle hizmet verecek. Merkezde görev alacak avukatlar, gün boyunca vatandaşların seçime ilişkin sorularını yanıtlayacak; oy verme ve oy sayım sürecinde sandık müşahitlerine hukuki destek verecekler. Türkiye’nin her yerinden 0 312 988 16 70-76 (7hat) numaralı telefonlardan merkeze ulaşılabilecek.

 

 

  • Muhalefet partileri ve STK’lar sandık güvenliği için birlikte hareket edecek

Muhalefet partilerinin 1 Kasım’da yapılacak seçimlerle ilgili en büyük tedirginliklerinden biri de sandık güvenliği. Sosyal medyada ‘seçimlerde hile yapılacağına’ ilişkin iddialar, seçmenleri seçim güvenliği konusunda kaygılandırırken, geçmiş yıllarda yapılan seçimlerde “büyük oy hırsızlıkları olduğunu” öne süren muhalefet partileri ile seçimlerin adil ve güvenilir bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini savunan sivil toplum örgütleri bu konudaki çalışmaları birlikte yürütüyor.

 

  • Muhalefet 1 milyon partiliyi sandık güvenliği için görevlendirdi

CHP’den 520 bin, MHP’den 500 bin partili sandık başında oy sayımı ve tutanakların güvenliği için görev yapacak.

 

  • HDP’liler kaygılı

Doğu ve Güneydoğu’da AKP ile çekişen HDP’de ise endişeler daha da yüksek. HDP’liler, 24 Temmuz’dan bu yana parti üyelerine yönelik tutuklama furyasının devam ettiğini belirterek, özellikle HDP’nin az bir farkla milletvekili çıkarabileceği batı illeri ile ilk kez milletvekili çıkardığı illerde seçim çalışması ve sandıklarda görev yapacak kişilerin hedef alındığını öne sürüyor.

 

  • Oy ve Ötesi Derneği sandık başında olacak

 

Tarafsız ve tamamen gönüllü bireylerin oluşturduğu Oy ve Ötesi Derneği, dördüncü kez, seçim gününün şeffaflığı için sandık başında olacak.

Demokratik seçim süreci hakkında bilgilenmek ve bu seçim sürecine siyasi partiler ve bağımsız milletvekili adayları adına müşahit olarak katılmak isteyenlerin gönüllü başvuruları 30 Ekim 2015 akşamı sonlandı. Oy ve Ötesi’ne başvuran 66,275 seçmenden 57,143’ü, siyasi partilere ve bağımsız milletvekili adaylarına yönlendirildi.